Home > Nieuws > Interview met Norbert grote Beverborg.

In gesprek met Norbert grote Beverborg. Norbert is sinds 2013 directeur van de Beroepsopleiding Iokai Shiatsu. Na afronding van de studie Iokai Shiatsu in 1999, is hij als assistent en docent verbonden gebleven aan de opleiding. Hij heeft jarenlang Eloise Sewell en Sasaki Sensei geassisteerd bij hun lessen geeft sinds 2010 les als hoofddocent in het basisjaar op de locaties Amsterdam en Delft. Norbert heeft daarnaast zijn eigen shiatsupraktijk in Delft en verzorgt met zijn bedrijf Helder Werk o.a. shiatsu stoelmassages voor het bedrijfsleven.

Nederland. 9 maart 2014. Amsterdam. Shiatsu. Foto: Inge van Mill

Stel jezelf eens voor. Wie ben je, wat doe je?

“Ik ben Norbert. Ik woon in Delft en heb een dochter Nienke van 19 jaar die studeert. Ik heb een relatie met Lian en samen met haar zoon Daniel van 10 vormen we een samengesteld gezin. Qua werk ben ik actief op meerdere gebieden. Ik heb een eigen shiatsupraktijk in Delft en run het bedrijf Helder Werk. Ik ben dit bedrijf gestart in 2002 nadat ik mijn baan heb opgezegd. De oorsprong van Helder Werk ligt in het verlengde van mijn shiatsu-achtergrond, namelijk het verzorgen van shiatsu stoelmassages voor bedrijven. Inmiddels is het aanbod veel breder en verzorgen we totale vitaliteitsprogramma’s en diensten. En ja, daarnaast ben ik natuurlijk ook directeur van de Beroepsopleiding Iokai Shiatsu. Formeel sinds juli vorig jaar. Ik heb het stokje overgenomen van Eloise Sewell. Zij heeft de school opgericht in 1988 en is nog steeds betrokken als hoofddocent en mentor bij de opleiding.”

Waarom heb je besloten de opleiding over te nemen?

“Mijn hart ligt bij Iokai Shiatsu. Ik ben in 1995 begonnen met de opleiding en in 1999 afgestudeerd. Sinds die tijd heb ik altijd als assistent en later als docent gewerkt bij de school. Het is een stuk van mijn leven. Ik vind het fantastisch om nu als directeur actief te mogen zijn en hoop de school nog verder te kunnen ontwikkelen.”

Hoe combineer je alles?

“Dat is vooral een kwestie van efficiënt werken en strak plannen. En van gewoon doen! Gelukkig word ik ondersteund door veel goede mensen.”

Ben je zo’n duizendpoot?

“Ik zit eigenlijk nooit stil. Ik vind het leuk om te ondernemen, stappen te zetten. Ik ben altijd in actie en zoek beweging en verandering.”

Kun je je ei kwijt als directeur van de opleiding?

“Jazeker. De school is in beweging. Er zijn veel eisen van zorgverzekeraars en we moeten ons keer op keer hard maken voor de erkenning en accreditatie van de opleiding. Het is ook een tijd van veel mogelijkheden. Je kunt richting geven aan wat de school doet en op welke wijze zij naar buiten treedt. Ik wil de school neerzetten als een school die haar ankers heeft in de traditionele oosterse geneeskunde maar ook als een school die midden in de maatschappij staat. De opleiding moet aansluiten bij wat er leeft in de wereld en hoe studenten hun vak kunnen uitoefenen als ze klaar zijn met de opleiding.”

Wat is de grootste verandering sinds je aantreden als directeur?

“We stralen nu naar buiten toe beter uit wie we zijn en wat de opleiding biedt. De website, open dagen, brochures, alles klopt. We trekken de juiste mensen aan. Dit hebben we samen met de beroepsvereniging gerealiseerd. We zijn samen opgetrokken om dit neer te zetten en concreet tot uitdrukking te brengen. De diepere gedachte die ons drijft en die ons als Iokai Shiatsutherapeuten onderscheidt, hebben we kunnen benoemen. Die komt nu tot uitdrukking in alles hoe we ons naar buiten presenteren. Een enorme stap vooruit!.”

 Wat drijft jou als mens. Heb je een missie in dit leven?

“Ik wil creëren. Een omgeving scheppen waar mensen kunnen zijn wie ze zijn, zodat ze kunnen groeien en dingen kunnen doen die aansluiten bij wie ze zijn. Dat ze doen wat hun hart hun ingeeft en waar ze betekenis aan hechten.  Maar ook het creëren van een omgeving voor docenten waar ze zich thuis voelen en zich kunnen ontplooien. Waar ze vanuit hun eigen expertise en ervaring hun kennis en begrip van het vak en ambacht door kunnen geven aan de studenten.”

Wat voor leraar ben je zelf?

“Ik ben duidelijk en helder. Dat krijg ik vaak teruggekoppeld (zegt hij lachend). De oosterse geneeskunde heeft iets ongrijpbaars. Ik ben in staat om het ongrijpbare helder uit te leggen zodat mensen het snappen en zodanig dat het congruent is met hoe ik het van binnen ervaar en voel. Je moet het namelijk eerst zelf hebben begrepen en ervaren voordat je het echt goed kunt overbrengen. Studenten voelen dat je het hebt doorleefd en accepteren dan ook je autoriteit.”

Kun je een voorbeeld geven?

“(Denkt even na). Ja, ik heb een voorbeeld. Als Iokai Shiatsutherapeut is het belangrijk dat je een bepaalde benadering hebt naar je cliënten. Je benadert hen niet zozeer op basis van kennis en weten, maar op de laag die er onder zit. Je hebt als therapeut geen vooringenomen gedachten over mensen, opereert niet vanuit je ego, maar probeert zo zuiver mogelijk te zijn. In onze maatschappij is er juist heel veel aandacht om vanuit je hoofd en vanuit het ego dingen over te brengen. Ik maak in mijn lessen altijd de vergelijking met een boom. Men kijkt vaak naar de takken van de bomen en bladeren. Die zijn goed zichtbaar en maken indruk. De wortels zijn onzichtbaar, maar minstens zo groot en indrukwekkend. De wortels groeien heel ver en diep onder de grond. In de aarde vertakken ze zich steeds verder zodat je niet meer ziet waar de wortels ophouden en de aarde begint. Zo maken ze contact met de wortels van de andere bomen. Op dat niveau is er bijna geen verschil tussen de ene en de andere boom. Zo is het ook met ons mensen. Als je niet vanuit je ego (de takken en bladeren) maar vanuit de diepere laag (de wortels) contact kunt maken met andere mensen ontstaat er een hele mooie communicatie En dat is de basis van Iokai Shiatsu. Heb ik het zo helder uitgelegd?”

Wat betekent verbinding voor jou persoonlijk?

“Verbinding met mensen is voor mij een belangrijke drijfveer. Het woord liefde komt dan naar boven. Liefde voor mensen. Liefde voor anderen. Liefde voor het leven.”

Wat is jouw passie voor het leven?

Ik wil dingen doen, realiseren, maken. Ik zoek diep contact met mensen. Ik wil groei nastreven. Vooruitgang boeken. Mijn levenservaring heeft me geleerd dat ik ondanks tegenslagen het goed doe bij verandering.

Is verandering voor jou een doel op zich?

Ik ben verandering. Stagnatie maakt me ongelukkig. Ik zie het bij mensen en bij mijn studenten. Als je bang bent om het fout te doen, verstar je. Je moet het gewoon doen. De Iokai Shiatsu gaat over Ki, levensenergie. Ki moet bewegen, circuleren. Dan ben je in staat om gezond te zijn en je goed te voelen.

En hoe zit het met Norbert en rust? Kom je daar nog aan toe?

Ik vind rust in de dingen die ik doe. Het leuk vinden, plezier hebben in wat je doet is een belangrijke basis en geeft mij rust. Dat zeg ik ook tegen mijn studenten. Je moet plezier en lol hebben in je studie. Het gaat om meer dan discipline en diepgang. Ik kies zelf wat ik wil doen. Dat kunnen soms ook dingen zijn die minder leuk zijn, maar ik hou de grotere context voor ogen waar ik naar toe wil bewegen. Dat geeft mij energie en gek genoeg ook rust. En ja natuurlijk neem ik ook weleens teveel hooi op mijn vork. Dan ervaar ik teveel druk en moet ik bijtanken. Die rust neem ik dan ook.

Welk advies zou je mensen mee willen geven?

Durf te kiezen waar je voor staat en wat je leuk vindt. Durf fouten te maken. Dat bepaalt of je lol hebt en passie voor je werk als therapeut en ook of je het lef hebt om er je brood mee te verdienen.

Wat zou je nog willen delen met je publiek?

Iokai Shiatsu moet je ervaren. Kom langs, doe mee met een open dag. We willen dat je het zelf ervaart, voelt, doet. Dat is de basis van onze ambacht!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norbert grote Beverborg

Norbert grote Beverborg is directeur van de Beroepsopleiding Iokai Shiatsu. Hij geeft les in het basisjaar van de opleiding. Sinds 1999 geeft Norbert shiatsubehandelingen in zijn praktijk te Delft.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookGoogle Plus