Home > Nieuws > Hara – een praktische ervaring
Hara shiatsu

Wellicht volg je mijn blogs en posts al een tijdje. Dan weet je dat ik veel inspiratie op doe in de natuur. In de maand februari heb ik een klein huisje gehuurd in een bergdorpje van de Sierra Nevada. Graag wil ik je meenemen in een ervaring die ik deze week tijdens een van mijn wandelingen in de bergen had met het begrip ‘Hara’.

Voordat ik iets meer vertel over mijn persoonlijke ervaring, een kleine achtergrond over wat Hara nu eigenlijk is.

In onze opleiding bestuderen we niet alleen de circulatie van onze levensfuncties (Ki) in de meridianen, maar ook de manifestatie van Ki in wat we Hara noemen. Hara is Japans voor buik, het gebied tussen het middenrif en het schaambeen. In Japan betekent Hara niet alleen maar buik, maar ook je fysieke en energetische midden. Het fysieke centrum omdat in Hara je zwaartepunt ligt. Het energetische centrum omdat onze levensenergie daar het meest aanwezig is.

In Japanse vormen van martial arts zoals Aikido en Karate speelt Hara dan ook een centrale rol. Dynamische stabiliteit, flexibiliteit en het vermogen om snel aan te passen, komen vanuit dit fysieke en energetische midden. ‘In Hara zijn’ betekent niet alleen fysiek stabiel zijn, maar ook energetisch en mentaal. Als het centrum sterk is, kan alles daaromheen in een actieve staat van ontspanning zijn.

Voor ons als shiatsutherapeuten is Hara een belangrijk iets omdat als wij als therapeut vanuit Hara aanraken en druk uitoefenen. Door in Hara aanwezig te zijn kunnen we druk uitoefenen zonder spierkracht te gebruiken. En wat nog belangrijker is, we zijn zelf energetisch stabiel. Onze aanraking is neutraal en zonder onze eigen vooringenomenheid of ons ego om iets te willen forceren. Een manier van communiceren met onze client door een stille oprechte aanwezigheid.

Om als shiatsutherapeut goed in Hara aanwezig te kunnen zijn, doen we in de les de nodige lichaamsoefeningen om ons bewust te zijn van ons eigen centrum. Oefeningen die ook in de martial arts zoals Aikido gedaan worden, maar soms ook oefeningen vanuit de Qi Qong of andere oefeningen.

Behalve dat we als shiatsutherapeuten zelf vanuit Hara shiatsu geven, bestuderen we ook de Hara van onze cliënten. Dat doen we door de buik te palperen. In de buik komt alles samen en is veel waar te nemen over de conditie van iemand. Het is immers het energetische en fysieke midden van een persoon. Dat maakt het bestuderen van Hara iets speciaals. Iets wat je in de opleiding leert door veel te oefenen, maar ook door jezelf te bestuderen en te ervaren wat invloed heeft op je Hara en je eigen energetische gesteldheid.

Hara is dus ons energetische centrum. Het centrum bepaalt hoe stabiel wij energetisch en fysiek zijn. Maar Hara is niet een eenrichtingsverkeer dat bepaalt hoe wij met onze omgeving omgaan. Diverse zaken hebben invloed op onze Hara. Onze Hara is veranderlijk en reageert snel op zaken zoals onze mentale gesteldheid en op de omgeving waarin we ons bevinden. Van dat laatste werd ik mij heel erg bewust tijdens mijn laatste tocht in de Sierra Nevada een paar dagen geleden.

Nu ben ik tijdens mijn tochten door de bergen niet bewust op onderzoek uit naar mijn Hara. Ik hou simpelweg van de natuur en de bergen. Maar tijdens mijn tochten zijn er momenten dat  mijn denken even niet aanwezig is. Meestal als ik op een steen zit en om mij heen keek en de mooiheid van de natuur op mij in laat werken. Een heerlijk gevoel. Ik voel dan de energie, de vibraties van de natuur. Bij de schaduwzijde wat zwaarder, in de zonkant wat lichter. Afhankelijk van de wolken een spel van licht en donker. Eigenlijk zijn er niet echt goed woorden voor om dit uit te drukken. Het is  meer een ervaring. Iets waar woorden te beperkend voor zijn.

Een paar dagen geleden zat ik dus weer op een steen midden in de Sierra Nevada. Ik had uitzicht op een vallei onder mij en aan mijn linkerzijde zag ik in de verte de berg die Mulhacen heet. Mijn hond die me vaak vergezeld zat voor mij uit te rusten en ook om zich heen te kijken. Ik keek om me heen en voelde de natuur en al het moois om me heen. Mijn denken was even zo goed als afwezig en ik genoot van het gevoel even alleen maar te zijn. Wat we ineens helder werd is dat de natuur om mij heen niet alleen maar voelbaar was buiten mij, maar ook binnen in mij. En vooral in mijn Hara. Bijzonder om dit zo te voelen. Prettig met een diepe blijheid van binnen om hier te mogen zijn. Helend ook ten opzichte van de drukte van de afgelopen maanden.

Deze ervaring gaf mij meer inzicht in een hoe snel Hara reageert op onze omgeving. Hoe bepalend onze omgeving kan zijn voor ons welzijn en hoe we ons voelen. Nu kunnen we onze omgeving waarin we ons bevinden niet altijd uitkiezen, maar we hebben wel énige invloed op onze omgeving. Onze fysieke omgeving, maar ook onze sociale omgeving

Voorlopig ben ik nog een paar weken hier in de bergen en ga ik vooral genieten van de natuur om mij heen.

Wil je zelf ook ervaren hoe Hara werkt en of het Shiatsu vak bij je past? Kom dan naar onze introductiedagen. We hebben een mooi programma voor je samengesteld.