Home > Nieuws > The living mountain

Een tijdje geleden kreeg ik een boek cadeau van een van mijn shiatsu studenten; ‘The living mountain’ van Nan Shepherd.  Een aanrader als je van literatuur over de natuur en de bergen houdt. En passend als je op zoek bent naar een ervaring over de schoonheid van de natuur en hoe de natuur ook in ons aanwezig is.

Ik moest aan dit boek denken toen ik gisteren, tijdens mijn jaarlijkse verblijf in de bergen, een tocht maakte naar de andere kant van het dal. De afgelopen week was stormachtig geweest. Harde wind met regen en bovenin in de bergen een nieuwe laag sneeuw. Koud en guur weer passend bij de winter.

Gisteren tijdens mijn tocht was het weer aan het veranderen. In de ochtend was er nog een dicht wolkendek met wolken die de bergen net niet raakten. In de loop van de middag brak de zon heel voorzichtig door en werd het warmer. De wind was gaan liggen en het was zo goed als windstil. Je kon een enkele vogel horen fluiten en af en toe hoorde je de bellen van de schapen die er met goed weer vrij rond lopen. De natuur in de bergen had een bijzondere stilheid en rust in zich. Heel anders dan tijdens het ruige koude weer van de begin van deze week. Die stilte en rust voelde als een tussenfase. Een sprankelend iets dat nog moet gebeuren, maar dat nog niet in gang is gezet. Een belofte van wat nog gaat komen.

Dat brengt mij de verschillende energieën die we in de shiatsuopleiding bestuderen. Elk seizoen, de tijd van de dag, maar ook elke levensfase van een mens kenmerkt zich door een bepaalde energie. Deze energie kun je voelen in de natuur, maar deze energie is in verschillende vormen ook in ons aanwezig. Het meebewegen met deze energie is het meebewegen met het ritme van de natuur.

De energie die zich liet zien tijdens mijn wandeling was een energie die wij de ‘aarde fase’ noemen. Tussen elk seizoen, maar ook in elke weersverandering, zit een overgangsperiode. Deze overgangen kenmerken zich door een periode van rust en stilte. Een transitie waarin de energie veranderd.

Hier in de bergen van Zuid Spanje was tijdens mijn tocht, behalve de verandering van het weer ook de verandering van de winter naar de lente voelbaar. Dit is een speciale overgang. In de winter is de energie naar binnen gekeerd. De lente kenmerkt zich door een energie die alles laat ontspruiten en groeien. De overgang tussen de winter en de lente is zoals elke overgang rustig, maar tegelijk voel je ook al de kracht en de belofte van de aankomende lente.

De lente hier in zuid Spanje begint eerder dan in Nederland.  Zelf wordt ik blij van deze energie. Ik heb baat bij de rust die er nog is en tegelijk verheug ik me op alles wat weer gaat beginnen.  De komende weken zal ook in Nederland de overgang van de winter naar de lente voelbaar zijn. Ik wil jullie uitnodigen om te voelen hoe deze energie ook in jullie zelf aanwezig is en wat dit met je doet.

Elke overgang kan lastig zijn als je niet het ritme van de natuur hebt kunnen volgen. Dan kan het helpen om heel bewust rust in te bouwen, goed te eten en wat ondersteunende meridiaanstrekkingen te doen. In een eerdere blog hebben mijn collega’s Mala en Tanja een korte video voor de meridiaanstrekking van de aarde energie opgenomen. https://www.iokai.nl/do-oefening-strekking-maag-en-milt-pancreas-meridiaan-2/

Wil je ook ervaren wat Shiatsu voor jou en je energie kan betekenen? En hoe je hier anderen ook mee kunt helpen? Kom dan naar een van onze proeflessen volgende week!