Home > Artikelen > Massage bij Burnout en Stress
H

Massage als rustpunt bij stress

Wellicht ben je op deze pagina terecht gekomen omdat je last hebt van stress en een opgejaagd gevoel. Misschien zelfs al gedurende een langere periode. Stress uit zich op veel manieren. Het kan ons opgejaagd doen voelen, we kunnen onze gedachten niet meer stoppen en het kan zich lichamelijk uiten in spanningshoofdpijn, spijsverteringsklachten, nek- en schouderklachten en diverse andere lichamelijke klachten. Als stress voor langere tijd aanwezig is, kan ook vermoeidheid en burn-out ontstaan.

Een massage kan helpen om je weer tot rust te brengen. Als je nog midden in een stressvolle periode zit kan het ook helpen om je in balans te houden. Een massage brengt je weer in contact met je lichaam en laat je gedachten weer tot rust komen.

Wat doet een massage bij stress?

Een massage brengt je aandacht naar je lichaam. Als stress voor een langere periode aanwezig gaan onze gedachten met ons aan de haal. We zijn zo bezig met alles wat er buiten ons gebeurd dat we vergeten dat we een lichaam hebben. Een massage brengt de aandacht weer terug naar het lichaam waardoor onze gedachten tot rust komen. Of in ieder geval minder prominent aanwezig zijn. Een dergelijke rustpunt kan helpen om je beter te doen voelen.

Als de factoren die de stress veroorzaken nog aanwezig zijn, kan een massage helpen om je leven in balans te houden. Zijn de factoren niet meer aanwezig, maar voel je je nog wel gestrestst, dan kunnen massages helpen om je helen.

Shiatsu massage, leer weer te voelen in plaats van te denken

Bijna elke vorm van massage zal je helpen om weer in contact te komen met je lijf en je daardoor beter te laten voelen. In termen van oosterse geneeskunde (zoals Chinese acupunctuur of Japanse shiatsu) zijn gedachten en emoties vormen van levensenergie. Deze energie moet vrij kunnen stromen én vormt normaliter samen met het fysieke lichaam één geheel. Of anders gezegd, lichaam en geest vormen één geheel. Bij overmatige emoties en gedachten krijgt de geest de overhand en verlies je het contact met je lichaam. Je denken en je geest heeft het overgenomen. Door een shiatsu massage maak je weer contact met je lichaam en je gevoel. Het overmatige denken wordt minder en je voelt weer wie je bent. Omdat ieder mens anders is en elke situatie anders is, is ook elke shiatsu massage anders. Verstoringen in de levensenergie uiten zich bij iedereen anders en kunnen verschillende fysieke en mentale klachten veroorzaken. Een goede shiatsu masseur behandelt ook de klachten die door de verstoorde levensenergie ontstaan

Vind een goede shiatsumasseur

Ben je op zoek naar een goede shiatsu masseur of therapeut? De therapeuten op deze pagina hebben een vierjarige beroepsopleiding als shiatsu therapeut afgerond en de meeste worden vergoed door de zorgverzekeraars in de aanvullende modules van de zorgverzekering.

Massage opleiding

Wil je zelf leren hoe je een diep ontspannende en helende shiatsu massage geeft? Kom dan naar een van de open dagen of doe mee met een introductieles Shiatsu massage.