Home > Nascholingen > Masterclass Iokai Shiatsu en Feldenkraismethode door Anna Verberne

 Iokai Shiatsu en Feldenkraismethode

Datum Tijd Nascholing Kosten Iokai Alumni lid Kosten overige deelnemers NAP
12 maart 10u – 17u Iokai Shiatsu en Feldenkraismethode € 95,- € 125,- 7

Register

afbeelding Feldenkrais

Masterclass Iokai Shiatsu en Feldenkraismethode

“The aim of the Feldenkraismethod is to support people to  move with minimum effort in an organised and coordinated way. Not through muscular strength but through increased awareness of how movement works” – Moshe Feldenkrais

Feldenkrais is een bewegingsmethode ontwikkeld door natuurkundige en judoka Moshe Feldenkrais. Hij ontwikkelde talloze lessen die de sensomotorische ontwikkeling als basis hebben. Hierbij gebruikte hij zijn ervaring met martial arts, fysica, anatomie en de vroege motorische ontwikkeling van het kind.

De Feldenkraismethode en Iokai Shiatsu gaan beiden  over ons helend vermogen, over bewustwording van onze gewoontes en bewegingspatronen, over aandacht en hoe we onszelf en onze omgeving waarnemen. Ook gaat het over het creëren van nieuwe mogelijkheden in de uitwisseling met onze cliënt, een non-verbale dialoog tussen twee personen. Hoe trainen we onszelf om aanwezig te zijn in deze dialoog, in dat non-verbale zintuiglijke gesprek?

Fysieke waarneming geeft je een schat aan informatie in het werken met mensen. De basishouding die daarvoor nodig is, is neutraliteit: een staat van openheid en verwondering, zonder oordeel. Je eigen lichaam is een belangrijk instrument in deze staat van voelen, luisteren, aanwezig zijn en handelen in die dialoog met je cliënt.  In een Feldenkraisles verken je spelenderwijs je gewoontes en patronen in dagelijkse bewegingen: van liggen tot staan, van lopen tot balanceren. Je verkent hoe je beweegt in samenhang met de zwaartekracht, de grond en de sensomotorische ontwikkeling. Daarbij zoek je naar plezier en gemak, verbinding, innerlijke orde en de mogelijkheden en keuzes die je hebt. Ook neem je waar wat verstoort, wat automatische gewoonten zijn om met jezelf en je omgeving om te gaan die vooraf kunnen gaan aan vragen, klachten en problemen. Een basisvraag in deze Awareness Through Movement-lessen is: waar in het lichaam is een ​​teveel of tekort aan beweging, aan spanning of aan verbinding en waar ontstaat als gevolg daarvan onbalans in skelet-, spier- en zenuwfuncties? De rode draad in deze workshop is beweging vanuit de Feldenkraismethode: de basis om onszelf waar te nemen, en om onze innerlijke ruimte, ruimtelijk bewustzijn en neutrale houding te verkennen, en ermee te spelen. Daarnaast kijken we  hoe je dit kunt toepassen in je eigen praktijk, zowel in je eigen handelen als met cliënten.

Over Anna Verberne

“Ik heb een achtergrond in moderne dans, acrobatiek en martial arts (shinto, ki-aikido). Dit zijn bronnen waar ik rijkelijk uit put in mijn lessen en behandelingen. In 1980 heb ik kennisgemaakt met de Feldenkraismethode en in 1983 kon ik daadwerkelijk beginnen met Awareness Through Movement. In 1988 ben ik aan de professionele opleiding bij trainer Mia Segal begonnen en er sindsdien niet meer mee opgehouden. Voor mij gaan Iokai Shiatsu en de Feldenkraismethode onder meer over verbinding, met jezelf, de ander en de wereld om je heen. Gedeelde wortels, bewustzijn, in verschillende vormen van expressie.”

Datum en tijd

  • Zaterdag 12 maart van 10u tot 17u

Locatie

De Kapel, Weverssingel 36 Amersfoort

Voor wie

Voor alle shiatsutherapeuten van alle opleidingen.

Register