Home > Shiatsu opleiding > Werken aan jezelf
In de Iokai Shiatsu opleiding werken we met elkaar, maar ook aan onszelf. Door het doen van oefeningen en het oefenen op elkaar raak je meer in balans. Daardoor ben je niet alleen beter in staat om een shiatsubehandeling te geven, maar zul je ook merken dat je welbevinden en gezondheid verbetert.

 

Shiatsu069

Gedurende de hele opleiding besteden we veel aandacht aan onszelf in de vorm van:

Do-In

Do-In is onlosmakelijk verbonden met de shiatsu. Het omvat diverse oefeningen die tot doel hebben de Ki (levensenergie) vrij te laten stromen en te activeren. In de Do-In strekken we meridianen met ondersteuning van de ademhaling en masseren we onszelf en geven massages aan onze medestudenten. Door de Do-In zorg je voor een verbetering van je eigen energie en leer je te ervaren wat Ki is en hoe de Ki zich in jouw lichaam manifesteert. Als onderdeel van de Do-In gebruiken we vaak Meridaanstrekkingen (zie hieronder)

Meridiaanstrekkingen

Dit zijn een uitgebreide serie oefeningen die ontwikkelt zijn door Masunaga Sensei om de Ki in specifieke meridianen te activeren en beter te laten doorstromen.

Ki-training

Door Ki-training leer je de Ki doorstroming in je eigen lichaam te ervaren. Het zijn oefeningen die je eigen balans en lichaamscoördinatie versterken. In de shiatsu neemt het begrip ‘Hara’ een belangrijke plaats in. Hara is het natuurlijke centrum van je lichaam en je energie. In de Ki training doen we diverse oefeningen om dit natuurlijke centrum te versterken en je te laten ervaren wat het is en wat het doet.

Qigong

Qiqong is een eeuwenoude Chinese bewegingskunst die de circulatie van de interne energie bevordert door oefeningen waarin beweging en ademhaling worden gecoördineerd. Je kunt ze gemakshalve beschouwen als de ‘basisoefeningen’ van de meer bekende Tai Chi. De oefeningen zijn gericht op het leren voelen en laten doorstromen van de energie. Er wordt gewerkt met basisoefeningen vanuit zowel stille als dynamische stijlen. De Ba Duan Jin (“de 8 elegante oefeningen”) worden integraal als serie overgedragen tijdens het Basisjaar.

Meditatie

Tijdens de weekenden begint elke ochtend met een Japanse vorm van meditatie: Za-Zen. Za-Zen is een vorm van meditatie die nauw verbonden in met de shiatsu. Met onverdeelde aandacht zitten, bewust van je ademhaling en houding. Door de meditatie versterken we een bepaalde vorm van bewustzijn en concentratie die kenmerkend zijn voor de Iokai Shiatsu.