Lessenserie ‘Shiatsu the Basics’: maak kennis met Shiatsu en de Oosterse Geneeskunde

Werk jij graag met je handen en zoek je verdieping in je vak, terwijl je jezelf zowel professioneel als persoonlijk ontwikkelt? Dan is onze lessenserie "Shiatsu the Basics" wat voor jou.

We nemen je op een laagdrempelige sfeer mee in de sfeer en het gedachtegoed van Iokai Shiatsu, waarbij je praktisch aan de slag gaat met Shiatsu massage, Do-In en meditatie.

Een ideale eerste stap als je geïnteresseerd bent in persoonlijke ontwikkeling en/of een professionele carrière in Shiatsu overweegt.

Lesdata:

 • 17, 24 april
 • 15, 22, 29 mei
 • 5 en 12 juni

19 tot 22 uur

Locatie:

Agatha Dekenstraat 28, Amsterdam

Docent: 

Tanja van der Schaaf

Je kunt je t/m 17 april nog aanmelden.

Wat is Iokai Shiatsu?

Iokai Shiatsu is een oosterse geneeswijze die je uitoefent met je handen. Centraal staat het begrip ‘Ki’, ofwel levensenergie. De oosterse geneeskunde ziet onze gezondheid, onze gedachten en hoe we ons voelen als een vorm van energie (Ki). Met Shiatsu massage werk je direct op deze levensenergie (Ki) en zorg je ervoor dat deze weer goed kan doorstromen.

Wij hebben allemaal blokkades in ons lichaam. Door invloeden van buitenaf, door ervaringen uit het verleden of de manier waarop we geleefd hebben. Dit zorgt voor een minder goede doorstroming van Ki. Dit kan zich in diverse klachten uiten zoals:

 • weinig energie
 • hoofdpijn
 • overmatig denken
 • niet lekker in je vel zitten

Als Ki over langere tijd niet goed circuleert, kan het serieuze gezondheidsklachten veroorzaken. Met deze Shiatsu opleiding leer je een massage te geven die zorgt dat de Ki weer gaat stromen en de klachten verbeteren.

Met Shiatsu help je om de Ki circulatie van je cliënten te verbeteren. Maar je leert ook je eigen Ki circulatie verbeteren. Je krijgt zelf meer energie, wordt gezonder en stabieler.

De kracht van het aanraken, voor lichaam en geest

“Shiatsu the Basics” is meer dan alleen een introductiecursus; het biedt een blik op onze uitgebreide opleiding tot Shiatsutherapeut. Onder begeleiding van ervaren docenten maak je kennis met de principes van Shiatsu

Deze serie is jouw eerste stap naar een diepgaand begrip van hoe energie binnen het lichaam werkt en hoe je deze kennis kunt toepassen om anderen te helpen. Tegelijkertijd werk je ook aan je eigen energie, wat leidt tot meer vitaliteit en stabiliteit in je eigen leven.

“Er heeft er een enorme transformatie in mij plaats gevonden. Iokai Shiatsu heeft mijn ogen geopend om tot nieuwe manieren van leven en ervaren te komen.”

Wat ga je leren?

In deze serie leer je de basisprincipes van Iokai Shiatsu en de Oosterse geneeskunde. De lessen worden in een fijne en inspirerende omgeving verzorgd door ervaren vakdocenten van onze hoog aangeschreven beroepsopleiding Iokai Shiatsu. De lessen zijn leuk, leerzaam en dynamisch zodat je met plezier naar de les gaat. We gaan vooral praktisch aan de slag met onszelf en met elkaar.

In deze lessenserie leer je:

 • Shiatsu in de praktijk: ontdek hoe je door aanraking een diepere verbinding maakt.
 • Do-In: gemeenschappelijke oefeningen die je helpen je eigen lichaamsbewustzijn en conditie te verbeteren.
 • Meditatie: bereik een staat van zijn waarin je diepere inzichten krijgt die een positieve invloed op lichaam en geest hebben..
 • Elementen uit de Kata’s: Maak kennis met de basisstructuren van Shiatsu behandelingen en oefen hoe je ontspannen behandelingen in verschillende posities kunt geven:  zijlig, buiklig, ruglig, en zit.

Voor wie:

Deze serie is perfect voor iedereen die geïnteresseerd is in Shiatsu, de Oosterse geneeskunde en de connectie tussen lichaam en geest. Of je nu kennis wilt maken met deze unieke vorm van therapie, jezelf persoonlijk wilt ontwikkelen of een carrière als Shiatsu therapeut overweegt. Je leert niet alleen hoe je anderen kunt helpen, maar ook hoe je jouw eigen energie kunt verbeteren.

Onze studenten komen uit diverse vakgebieden, waaronder zorgprofessionals, energiewerkers en massagetherapeuten die hun kennis willen verdiepen of verbreden, maar ook mensen die een carrièreswitch overwegen of een nieuwe loopbaan willen beginnen waar ze meer voldoening uit halen.

“Verbinden door aanraken, dat is sinds het eerste moment dat ik kennis maakte met shiatsu voor mij dé inspiratie, de reden dat ik nog altijd met veel plezier naar mijn praktijk of de dojo van de opleiding fiets. Een simpele aanraking kan zoveel teweeg brengen, mensen terugbrengen naar hun eigen kern. Als docent aan de opleiding vind ik het elke keer weer ontzettend mooi om te zien als studenten diezelfde verbinding voor het eerst maken; hun verwondering, ontroering, blijdschap, trots. Onderdeel zijn van hun verdere ontwikkeling tot therapeut, hun begrip van wat gezondheid vanuit Oosters perspectief nu eigenlijk is, hun passie voor ons mooie ambacht verder te zien groeien, is voor mij enorm waardevol, maakt dat ik zelf als mens blijf groeien.”

Doe meer met je handen en leef vanuit je hart

Ben je klaar om de kunst van Shiatsu te verkennen en te zien hoe je deze kunt integreren in jouw professionele praktijk of persoonlijke leven? 

Zet de eerste stap op jouw pad in de wereld van Iokai Shiatsu en ontdek hoe je met aanraking een diepe impact kunt maken op de gezondheid en het welzijn van jezelf en anderen. Wij kijken ernaar uit om je te verwelkomen in onze introductieserie “Shiatsu the Basics”! 

Data en tijden:
17, 24 april
15, 22, 29 mei
5 en 12 juni

Locatie: Agatha Dekenstraat 28, Amsterdam

Prijs: 345,-, alleen deze maand nog geldt de vroegboekprijs van 297,-

Mocht je na deze lessenserie enthousiast zijn en willen instromen in de opleiding, dan wordt dit bedrag in mindering gebracht op je lesgeld.

Iokai Shiatsu

“Een simpele aanraking kan zoveel teweeg brengen, mensen terugbrengen naar hun eigen kern. ”

De docent: Tanja van der Schaaf

“Verbinden door aanraken, dat is sinds het eerste moment dat ik kennis maakte met shiatsu voor mij dé inspiratie, de reden dat ik nog altijd met veel plezier naar mijn praktijk of de dojo van de opleiding fiets.

Als docent aan de opleiding vind ik het elke keer weer ontzettend mooi om te zien als studenten diezelfde verbinding voor het eerst maken; hun verwondering, ontroering, blijdschap, trots. Onderdeel zijn van hun verdere ontwikkeling tot therapeut, hun begrip van wat gezondheid vanuit Oosters perspectief nu eigenlijk is, hun passie voor ons mooie ambacht verder te zien groeien, is voor mij enorm waardevol, maakt dat ik zelf als mens blijf groeien.” – Tanja

Tanja van der Schaaf is onderwijscoördinator van de opleiding en zij geeft als docent les in de modules van het basisniveau en meridiaanniveau. Ze heeft sinds 2006 een shiatsupraktijk in Amsterdam en verzorgt tevens wekelijkse Do-In lessen. Als onderwijscoördinator is ze verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van verantwoordelijk voor ons vierjarig curriculum conform de vereisten van het HBO niveau en de e-learning omgeving.

Unieke Shiatsu opleiding in Nederland

De Beroepsopleiding Iokai Shiatsu is een 4 jarige deeltijdopleiding die opleidt tot gecertificeerd Shiatsutherapeut. De opleiding staat bekend om de praktijkgerichte, diepgaande benadering van Shiatsu als een manier van leven en niet alleen als ambacht. 

En dat is niet gek, onze docenten hebben het vak rechtstreeks vanuit de grondlegger van Iokai Shiatsu, Shizuto Masunaga geleerd. Een van zijn leerlingen, Sasaki Sensei, is nog steeds als docent verbonden aan onze opleiding.

Je leert dus niet alleen over Shiatsu technieken, maar ook over de levensfilosofie die erachter schuilt. Hoe je met de kracht van aanraking een diepe verbinding kunt maken en dit kunt integreren in een holistische benadering van gezondheid en welzijn. 

 Onze opleiding biedt:

 • een praktische ervaring, zodat je de geleerde technieken direct kunt toepassen.
 • persoonlijke aandacht en begeleiding doordat we in kleine groepen werken
 • ervaren docenten die hun passie en diepgaande kennis van Shiatsu delen.
 • een fundament voor zowel je professionele als persoonlijke ontwikkeling.

Onze studenten waarderen vooral de sfeer, de passie van de docenten, en de veilige, ondersteunende leeromgeving die we bieden.

“Ik heb niet alleen veel geleerd over het beoefenen van Shiatsu en de oosterse geneeskunde, ik ben ook door een prachtig persoonlijk ontwikkelingsproces gegaan!”

Veelgestelde vragen

Nee, voorkennis is niet vereist. De serie is zo opgezet dat iedereen, ongeacht voorkennis of ervaring, kan deelnemen en de basisprincipes van Shiatsu kan leren.

Deze serie is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in Shiatsu en de Oosterse geneeskunde. Of je nu een zorgprofessional bent, een massagetherapeut op zoek naar verdieping, of iemand die overweegt een carrièreswitch te maken; zolang je geïnteresseerd bent in het leren van Shiatsu technieken en filosofieën, ben je van harte welkom.

De “Shiatsu the Basics” serie biedt een inleiding op de principes en praktijken van Shiatsu, inclusief basisbehandelingen en zelfoefeningen zoals Do-In en meditatie. Het is ontworpen als een laagdrempelige manier om kennis te maken met Shiatsu. De volledige opleiding gaat veel dieper in op de technieken, filosofieën, en de toepassing van Shiatsu in professionele praktijken, en leidt op tot een gecertificeerd Shiatsu therapeut.

We werken met een kleine groep om persoonlijke aandacht en begeleiding te garanderen. Het maximumaantal deelnemers is 16, om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen en ervoor te zorgen dat elke student voldoende praktische ervaring kan opdoen.

Na het voltooien van “Shiatsu the Basics” heb je een solide basis om verder te gaan met de volledige opleiding tot Shiatsu therapeut. We bieden begeleiding en advies voor studenten die hun studie in Shiatsu willen voortzetten en dieper willen duiken in de materie.

Indien je wil doorstromen naar de opleiding wordt het bedrag van deze serie verrekend met je lesgeld.

Meer informatie over de opleiding vind je hier >>>

We raden je aan om alle lessen te volgen zodat je echt een transformatie kunt ervaren, maar kan natuurlijk gebeuren dat je een les niet kunt. Alsnog kun je dan een goede basis leggen met Shiatsu. We hebben geen inhaallessen.