Home > Nieuws > Shiatsu – de kunst van het niet denken

Shiatsu, de kunst van het niet denken

Hoe heerlijk is het om blij te worden van iets waarbij je niet hoeft na te denken. Huh? hoor ik je denken. Hoezo niet denken?? Nu dat zit zo:

Als shiatsutherapeut help je iemand om beter te worden door druk te geven op bepaalde verbindingslijnen (meridianen) en (acupressuur)punten van ons lichaam. Uiteraard is het hierbij belangrijk dat je weet wat je doet en dat je inzicht hebt in wat iemand ziek maakt. Daar heb je zowel theoretische kennis bij nodig als de nodige praktijkervaring. Maar die kennis en ervaring ‘daalt in’ of anders gezegd wordt geïnternaliseerd. Je maakt het je eigen zodat op het moment dat je het nodig hebt, je niet hoeft na te denken. Een soort ‘weten’ dat zich afspeelt in het primitieve deel van ons brein. Het is een staat van zijn waarin we ‘weten’ wat we doen, maar niet daarover nadenken. Voor ons al therapeut is dat de flow waarin we onze behandelingen geven. Blij worden van het niet-denken!

Alhoewel in onze maatschappij dit wel eens anders lijkt ;-), is het niet-denken best lastig. Ga bij je zelf maar eens na wanneer je niet denkt. De momenten dat je niet nadenkt zijn vaak ook bijzonder. Het is enerzijds een vorm van concentratie, aanwezig zijn en anderzijds een staat van ontspanning. Shizuto Masunaga (de grondlegger van meridiaanshiatsu) omschreef het als de alertheid, de staat van zijn, als je wacht op het startschot van een hardloopwedstrijd. Je ben alert, geconcentreerd, bent volkomen in je lichaam aanwezig en denkt niet aan andere zaken.

In onze opleiding besteden we veel aandacht aan deze vorm van niet-denken. Je leert aanwezig te zijn in je lichaam en van hieruit aan te raken. Een vorm van communicatie die zuiver is omdat er geen gedachten en oordelen bij zitten. Je bent zuiver aanwezig voor de persoon die je aanraakt. Daarnaast leer je shiatsu door veel, heel veel te oefenen. Door het vele oefenen maak je de vaardigheden eigen op een niveau dat je niet meer hoeft na te denken.

Hoe heerlijk is het om niet te denken!