Home > Artikelen > Bewust in het leven staan met Shiatsu
shiatsu oosterse geneeswijze meridianen

Voor de Amsterdamse Kim Veerman (34) is de opleiding Iokai Shiatsu meer dan alleen een studie. “Je gaat echt met jezelf aan de slag. Je wordt bewust van je eigen energie en je leert je lichaam voelen. Uit je hoofd en in je lijf. Ik heb meer richting gekregen in mijn leven”. 

Foto Annelies Kietselaer

Stel jezelf even voor, wie ben je en wat doe je?
“Ik ben Kim, 34 jaar en woon samen in Amsterdam. Ik ben geboren in Zuid-Korea, geadopteerd en opgegroeid in Volendam. Na de middelbare school ben ik Engels gaan studeren. Aansluitend heb ik als vrijwilliger in Nepal gewerkt om daar Engelse les te geven. Toen ik terugkwam, wilde ik mijn bevoegdheid halen als docent. Het was een éénjarige opleiding tot eerstegraads docent. Ik werd er alleen heel ongelukkig van. Mijn hoofd zat elke dag tot aan de rand toe vol. Lesgeven, nakijken, alles bij elkaar: Het hield me teveel bezig. Momenteel werk ik als Medewerker Voorzieningen bij de Gemeente Amsterdam. Ik vind het heel prettig dat ik nu een baan heb zonder dat ik na werktijd hoef na te denken over mijn werk. Zo is er meer ruimte voor mijn persoonlijke ontwikkeling.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met Shiatsu?
“Mijn hele leven lang ben ik met mijn hoofd bezig geweest, ook omdat ik goed kon leren. Maar gaandeweg begon ik een groeiende interesse in lichaamswerk te krijgen. Ik las een artikel over Shiatsu en ben mij verder gaan verdiepen. Na verschillende open dagen bezocht te hebben, heb ik toen besloten om de opleiding in Den Haag te volgen. Ik had leuke medestudenten in de groep en heb veel geleerd. Maar er waren ook bepaalde dingen die in mijn ogen wat amateuristisch geregeld waren. Ook stond men weinig open voor feedback. Dat strookt in mijn ogen niet met de filosofie van Shiatsu die uitgaat van zelfreflectie. Je moet je blijven ontwikkelen, ook als school.”

Wat maakte dat je in eerste instantie hebt gekozen voor een andere school?
“Het was eigenlijk vooral pragmatisch. Kosten speelden aanvankelijk de belangrijkste rol. Alleen gedurende het jaar begonnen meerdere aspecten mij tegen te staan. Daarom ben ik verder gaan kijken. Ik was al eens eerder naar een open dag geweest bij Iokai shiatsu, dus ik kende deze school al. Ik kwam in contact met Norbert, de directeur van de school, en het voelde voor mij goed om de overstap naar Iokai te maken.”

Je hebt ervoor gekozen om weer opnieuw het eerste jaar te doen. Waarom?
“Ik hoefde eigenlijk niet het eerste jaar opnieuw te doen, maar ik had al een vakantie geboekt en kon daardoor niet de start van het tweede jaar bijwonen. Dat leek me niet ideaal. Bovendien had ik het idee dat ik nog heel veel kon leren. Bij de Beroepsopleiding Iokai Shiatsu zijn er veel meer contacturen dan bij mijn vorige opleiding. Er is veel meer toezicht van een docent. Daardoor is het intenser. Ik ben heel blij dat ik dit heb gedaan. Ik heb in dit jaar veel meer het ‘hara-bewustzijn’ kunnen ontwikkelen en daarnaast is het een hele leuke groep medestudenten. Een goede mix tussen mannen en vrouwen en ook mensen van mijn leeftijd. Ik zie hen ook naast mijn studie. Er zijn echt vriendschappen ontstaan.”

Wat zijn je plannen met deze studie? Wil je therapeut worden?
“Ja, ik wil echt therapeut worden, het liefste met een eigen praktijk. Maar hoe het er later uit ziet over vijf jaar of tien jaar, dat zullen we wel zien. Ik laat het op zijn beloop. Nu is mijn leerdoel vooral dat ik meer uit mijn hoofd ga en in mijn lijf kom. Daar ligt mijn focus op.”

Wat brengt de opleiding je?
“Er is veel in beweging gezet. Op allerlei niveaus. Lichamelijk maar ook psychisch. Het is een heel proces, maar gaandeweg word ik me steeds meer bewust van het belang van echt in je lichaam zitten en voelen wat er speelt. Ik heb mij een tijd heel erg geïnteresseerd voor alles wat te maken had met spiritualiteit. Maar dat trok me eigenlijk nog meer uit mijn lijf. De opleiding draagt heel erg bij aan het proces van het gewaarworden van je eigen energie, je zwaartepunt, het leren centreren. Ik merk dat het steeds beter gaat en dat ik meer richting heb gekregen in mijn leven. Dat is mooi.”

Hoe reageert je omgeving op de opleiding die je doet en het proces waar je door gaat?
“Mijn vriend vindt het heel leuk en steunt me. Hij is een dankbaar slachtoffer en vindt het fijn om behandelingen te ondergaan. Ook begrijpt hij het innerlijk proces, en ik kan alles met hem delen. Mijn ouders zijn nuchtere Noord-Hollanders. In het begin was ik wel wat huiverig om te vertellen dat ik de opleiding ging doen. Ik was 31 toen ik begon en had net de Lerarenopleiding gedaan. Ik hoorde ze al zeggen: ‘Kim heeft weer wat. Zou ze hier nu wel mee doorgaan?’ Maar dat viel mee. Mijn vader heeft wel losgelaten dat ik niet word wat hij bedacht had dat ik zou worden (dokter of een hoge functie in het bedrijfsleven). Ze weten dat ik hierin mijn eigen keuzes maak en respecteren dat. Ik kwam er trouwens achter dat mijn schoonvader ook 15 jaar als shiatsutherapeut heeft gewerkt. Ook hij heeft de opleiding gevolgd bij Iokai Shiatsu.”

Wat vind je belangrijk om uit te dragen?
“Ik zou willen dat meer mensen zich bewust worden van hun lichaam. Mensen zitten zo in hun hoofd. Werk stimuleert dat ook. Als ik zelf de hele dag op kantoor zit, ga ik maar traplopen om de doorbloeding weer op gang te krijgen. Iokai shiatsu helpt om bewuster in het leven te staan. Meer uit je hoofd en meer in je lijf.”

Wat levert dit lichaamsbewustzijn jou op?
“Ik sta veel steviger in mezelf en reageer minder labiel op dingen om mij heen. Vroeger kon ik overgevoelig reageren. Dat is veel minder. Ik vat alles ook minder persoonlijk op en stap niet meer in de slachtofferrol. Hoe je van binnen bent, is ook hoe je de wereld ervaart. Als je stevig staat, word je minder snel van je stuk gebracht. Hierdoor is mijn geluksgevoel groter. Ik heb een fantastische vent, ik heb een fijne relatie met de mensen om me heen. Dat is heel belangrijk en waardevol. Ik ben veel zelfverzekerder. Vroeger was ik altijd bezig met de vraag: ‘Vinden ze me wel aardig?’ Nu maak ik me daar niet meer druk om.”

Wat zou je geïnteresseerden of potentiële studenten nog willen meegeven?
“Met Iokai Shiatsu leer je echt een ambacht en je wordt geprikkeld als persoon. Dat kun je misschien van alle opleidingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling zeggen, maar met Shiatsu leer je je lichaam voelen, de Ki, de energie. Je gaat echt met jezelf aan de slag. Dat is intens, maar heel waardevol voor jezelf als mens. En als je net als ik geluk hebt, kom je in een superleuke groep mensen terecht waar vriendschappen uit voort komen.”

Wat verwacht je van het tweede jaar?
“Heel veel! Nu ik voor een tweede keer een eerste jaar heb afgerond is het hoog tijd om verder te gaan en om nieuwe dingen te leren. In het eerste jaar ben je nog erg bezig met je eigen houding en de vraag ‘doe ik het goed’. In het tweede jaar staat voelen centraal en gaan we de kennis over de meridianen vergroten en meridianen leren voelen. Ik kijk er naar uit!”