Home > Nieuws > Shu Shoku Do So – vanuit eigen perspectief

Shu Shoku Do So vanuit eigen perspectief.

Ofwel de loodgieter bij wie het lekt.

Degene onder jullie die ons volgen zullen het begrip ‘Shu, Shoku, Do, So’ al eerder voorbij hebben zien komen. Het betekent; ademen, eten, bewegen en denken. Het zijn de basisactiviteiten van ons leven. Zonder deze activiteiten is er geen leven. Denk maar na: hoelang kun je zonder ademen, zonder eten, zonder te bewegen en zonder denken? Deze activiteiten bepalen onze levensenergie, onze Ki. We krijgen van onze voorouders onze aanleg, onze constitutie mee. Vanaf de geboorte is het aan ons zelf om onze eigen Ki te creëren. Daar hebben we zelf een grote invloed op door goed te ademen, goed te eten, goed te bewegen en goed te denken. Ze hebben invloed onze gezondheid, hoe wij ons voelen, op onze emoties en zelfs hoe wij ons gedragen.
Voor zover het algemene stukje. Niet onbekend voor de shiatsutherapeuten onder ons. Maar nu de loodgieter bij wie het lekt. Soms moet het wat harder lekken voordat je tot het besef komt dat je thuis wat te doen hebt. In de afgelopen periode zag ik dat ik mijn fysieke conditie achteruitging. Ik had meer last van een oude blessure en was sneller moe. Mentaal voelde ik me onrustig en ik sliep minder goed. Geen dramatische klachten, maar ik voelde me gewoonweg niet fit. De vijf weken die ik in februari/maart had doorgebracht in de bergen hadden mij wel goed gedaan, maar het effect was snel weer verdwenen. Sinds ik weer terug was in Nederland heb ik simpelweg minder goed voor mijn basisactiviteiten gezorgd.

Dus ben ik vorige week in alle rust gaan zitten en heb voor mezelf een plannetje gemaakt. Dat doe ik vaker ook op andere vlakken. Nu gaat het niet zozeer om het plan precies zo uit te voeren, maar wel om het feit dat het richting geeft aan wat je doet. Ook al lukt het niet altijd, het is goed om een plan te stellen. Wellicht vinden jullie het leuk om te lezen hoe dat er voor mij uitziet:

Ademen: Ik doe elke dag weer ademhalingsoefeningen. Dit is echt het meest makkelijk onderdeel van mijn plannetje. Het is heerlijk en super eenvoudig. Er zijn veel ademhalingsoefeningen, maar voor mij werken de volgende twee heel goed: Ademen naar mijn onderbuik, flanken en vooral het gebied bovenin mijn borstkast. Het geeft ruimte en zorgt voor Ki circulatie. En als tweede oefening langer uit ademen dan inademen. Bijvoorbeeld 3 tellen in en 6 tellen uit. Het zorgt voor een diepe ontspanning en mijn gedachtestroom komt tot stilstand.

Voeding; Waar voor mij de meeste winst te halen is, is ontbijt en lunch. Meer gevarieerd en warm eten in de ochtend en middag.  Voor het avondeten heb ik het abonnement van HelloFresh vervangen door EkoMenu. Meer groenten en onbespoten. En ..… snacks meer na een drukke dag als beloning.

Bewegen; Voor mij is bewegen altijd super belangrijk geweest. Ik heb het nodig om me goed te voelen. Dus: Ik sta elke dag een half uurtje eerder op om Do-In te doen. Vooral de meridiaanstrekkingen. Heerlijk om de dag mee te beginnen. En ondanks mijn blessure toch ook weer sporten. Twee keer in de week naar een HIIT training en heel, heel voorzichtig weer kleine stukjes hardlopen. En ook onderdeel van het bewegen: shiatsubehandelingen van een collega.

Denken; Het bovenstaande zal ook invloed hebben op hoe ik denk. Niet raar, denk maar eens na hoe je je voelt als je een hele dag niet beweegt en op bed ligt, of je helemaal vol propt met slecht eten. Of de ademhalingsoefening met uitademen met je doet. Daarnaast ga ik nog een laatste stukje oud zeer opruimen dat k af en toe nog tegenkom door deel te nemen aan een familie opstelling. Nog nooit eerder gedaan, dus benieuwd wat dat gaat doen.

Ik ben nu nog maar een paar dagen bezig om mijn basisactiviteiten te verbeteren. Wil je weten hoe het gaat? Vraag er gerust naar op een van de open dagen. Dat is voor mij gelijk een goede motivatie om goed voor mijn basisactiviteiten te zorgen. Wellicht tot dan!