Home > Nieuws > Onze levensfuncties in de lente

Wij zijn onderdeel van de natuur, we zijn de natuur. Elk seizoen heeft een eigen energie die ook in ons aanwezig is. In ons zijn bepaalde levensfuncties daardoor meer prominent aanwezig in een bepaalde tijd van het jaar. De levensfuncties die nu in de lente aanwezig zijn, zijn die van de Lever en Galblaas functies. Deze functies hebben in de oosterse geneeskunde deze naam gekregen omdat ze ook deels een relatie hebben met de lever en de galblaasorganen. Ze omvatten echter een hele set aan levensfuncties. Levensfuncties die we uiteraard het hele jaar door nodig hebben en gebruiken, maar die net iets meer aanwezig zijn of vibreren in de lente.

  • Bewegen, in actie komen
  • Opgaande energie
  • Plannen maken
  • Expressie
  • Creatie
  • Stabiliteit

Als wij in staat zijn om in overeenstemming met de energie van de natuur te leven zullen deze levensfuncties in harmonie aanwezig zijn. In onze moderne maatschappij is dat echter vaak niet het geval. Als een levensfunctie niet meer in harmonie aanwezig zullen de eigenschappen anders tot uitdrukking komen. Opgaande energie die harmonieus aanwezig is zorgt voor een energiek gevoel. Echter opgaande energie die teveel aanwezig is kan zorgen voor onrust, woede of irritatie of voor hoofdpijn. Op dezelfde wijze kan plannen maken omslaan in dwangmatig handelen, stress of juist in geen beslissingen kunnen nemen.

Onze moderne maatschappij doet een groot beroep op de levensfuncties van Lever en Galblaas. Omdat deze levensfuncties vooral in de lente meer aanwezig zijn, kan dit in deze periode eerder tot klachten leiden. Veel shiatsucollegaโ€™s zien in deze periode cliรซnten met klachten die een relatie hebben met een disbalans van Lever of Galblaas.

Wat helpt in deze periode is letterlijk en figuurlijk in beweging komen. Bewegen, rekken en strekken, Yoga, Do-In, sporten. Naar buiten gaan en de natuur in je opnemen. Uitdrukking geven aan dat wat er binnen in je zit. En als je in deze periode moe bent, regelmatig rustmomenten inbouwen.

Wil je samen de positieve effecten van de lente-energie omarmen? Kom naar een van onze open dagen in juni en ervaar het zelf. Er staat een leuk en inspirerend programma voor je klaar door onze docenten en (oud) studenten.

Meld je snel aan via iokai.nl/kennismaken/open-dagen

๐˜Ž๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฅ ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ถ๐˜ธ๐˜ด, ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜š๐˜›๐˜ˆ๐˜— ๐˜ฃ๐˜ถ๐˜ฅ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฌ๐˜ถ๐˜ฏ ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฌ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ฌ๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ โ‚ฌ๐Ÿท๐Ÿถ๐Ÿถ๐Ÿถ,- ๐˜ด๐˜ถ๐˜ฃ๐˜ด๐˜ช๐˜ฅ๐˜ช๐˜ฆ ๐˜ฐ๐˜ฑ ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ด๐˜จ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฅ (๐˜ธ๐˜ข๐˜ต ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ป๐˜ช๐˜ซ๐˜ญ๐˜ช๐˜จ๐˜ฎ๐˜ฐ๐˜ฅ๐˜ถ๐˜ญ๐˜ฆ ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ฆ ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ด๐˜ต๐˜ข๐˜ณ๐˜ต ๐˜ฌ๐˜ฐ๐˜ด๐˜ต๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ด ๐˜ฌ๐˜ถ๐˜ฏ๐˜ต ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ญ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ!)