De meridiaanstrekking die bij de overgang tussen de seizoenen hoort is de strekking van de maag en milt-pancreas meridiaan.
De komende overgang tussen de zomer en de herfst noemen we de nazomer. Het is een lastige overgang voor veel mensen van de warme zomer naar de natte en koudere herfst. Het regelmatig doen van deze meridiaanstrekkingen helpt je hierbij.
De maag en milt-pancreas meridianen behoren tot de aarde fase. De aarde fase is een speciale fase. Het vervult een centrumfunctie, een overgangsfase.
In de natuur zie je dit terug tussen elk seizoen. In deze periode van overgang van het ene naar het andere seizoen is de energie van de aarde fase het meest actief. De nazomer is de overgang van de zomer naar de herfst en is de meest kenmerkende en ook meest lastige overgang. Vaak wordt daarom de aarde fase genoemd als behorend bij de nazomer.
Voor alle meridiaanstrekkingen, maar vooral voor de maag- en miltmeridiaan, geldt dat je de strekking lang aanhoudt. Op het moment dat je mentale weerstand voelt en met de oefening wilt stoppen, blijf dan net iets langer in de oefening. Juist dan begint de Ki te stromen!
Deze oefening zal niet voor iedereen even makkelijk zijn. Doe deze oefening (en alle Do-In oefeningen) zoals die voor jou past. Krijg je last van je onderrug of van je knieën, pas de oefening dan aan en ga vooral niet door! Gebruik dan meer hulpmiddelen of ga minder ver. Scroll naar onderen in dit bericht voor de video en instructies met kussens.
Meridiaanstrekkingen doe je om de Ki te laten doorstromen, dat is voor iedereen anders en is vooral geen competitie. Ook niet met jezelf.
De maag en milt strekking kun je als je soepel bent zonder hulpmiddelen doen.
In deze video zie je de strekking zonder hulpmiddelen >>>
Als voorbereiding zorg je ervoor dat je bovenbeen spieren opgewarmd zijn. Je kunt diverse oefeningen hiervoor doen. Begin met wrijven. Doe dit langer als je wat meer stijve bovenbeenspieren hebt.
Daarna breng je eerst je linker en daarna je rechtervoet gebogen naast je op een manier die voor jou goed voelt. Zit daarna op je hielen. Lukt dan niet, neem dan een meditatiekussen en plaats deze tussen je hielen en je zitbot.
Breng een voor een je knieën ophoog zodat je een strekking krijgt op je bovenbeen en je onderbeen tot en met je voet. Doe dit een aantal keren.
Als je geen hulpmiddelen nodig hebt, ga je nadat je bent opgewarmd op je hielen zitten. Plaats je handen achter je en leun achterover.
Plaats vervolgens je onderarmen op de grond en leun nog verder achterover. Je voeten liggen naast je heupen of eventueel onder je zitbotten. Je bekken is gekanteld doordat je het staartbeen richting je voeten verlengd.
Zorg dat je ruimte creëert in je borstkas door de wervels richting het plafond te tillen. Als het goed voelt kun je de armen langs je hoofd op de mat leggen.
Als je terugkomt, zorg je dat je vanuit de kracht van je armen weer overeind komt. Met een rechte rug buig je naar voren en plaats je je hoofd en handen op de mat om je rug te laten ontspannen.
Deze meridiaanstrekking kan voor veel mensen lastig zijn. Je kunt de oefening dan aanpassen door het gebruik van meditatiekussens achter je te leggen.
Bekijk hier de video van de strekking met kussens ter ondersteuning >>>
Nadat je bent opgewarmd, ga je op je hielen zitten. Plaats nu 1, 2 of als het nodig is 3 meditatiekussens achter je. Plaats de meditatiekussens zo dat ze steun geven in de bovenrug. Niet hoger en niet lager.
Je leunt vervolgens achterover en gebruikt je armen om langzaam naar achter te gaan. Als je in dit stadium merkt dat je meer steun nodig hebt achter je, plaats je een extra meditatiekussen achter je. Zorg er tevens voor dat je goed je zitbotten richting je voeten verlengd zodat je bekken kantelt en je onderrug beschermd wordt. De armen laat je eventueel langs je lichaam liggen.
De maag en milt meridianen lopen aan de voorzijde van het lichaam. Van je voet helemaal tot en met de romp (en je gezicht). Tijdens deze strekking voel je een forse strekking van de voorzijde van je lichaam. Blijf gerust een tijdje in deze houding! Tenzij je last krijgt van je onderrug. Pas dan de oefening aan door minder ver te gaan of je bekken beter te kantelen.
Neem de tijd om te ontspannen, te rekken en te bewegen met Do-In, en geniet van de positieve effecten die het kan hebben op je lichaam en geest!
Wil je Do-In zelf ervaren? Kom dan naar een van onze open dagen in onze studio’s in Amsterdam, Amersfoort of Delft. Tijdens onze open dagen / avonden maak je kennis met onze docenten, studenten en afgestudeerde Iokai Shiatsutherapeuten. Ook ervaar je de praktijk door gemeenschappelijke Do-In oefeningen en Shiatsu behandelingen.