Zoek je als zorgprofessional meer verdieping en zingeving in je werk?

Vind verdieping in jouw professionele en persoonlijke groei met Iokai Shiatsu Meld je aan voor de open dag en ervaar de magie van deze Japanse vorm van aanraken en behandelen.

Open avonden:

Delft:
22 januari van 19 tot 21 uur

Amsterdam:
23 januari van 19 tot 21 uur

Amersfoort:
25 januari van 19 tot 21 uur

Unieke Japanse manuele therapie en massage opleiding

Als arts, verpleegkundige, therapeut, verzorgende, massage therapeut of andere zorgprofessional ben je dagelijks betrokken bij het welzijn van anderen. Je streeft ernaar jouw cliënt op de beste manier te  ondersteunen tijdens een periode van verminderde gezondheid, ziekte en herstel. Om deze zorg zo goed mogelijk te kunnen blijven bieden en de beste begeleiding te geven, wil je jezelf ontwikkelen als mens èn als zorgprofessional. Tijdens de opleiding tot Iokai shiatsu therapeut leer je over eeuwenoude principes van traditionele oosterse geneeskunde, hoe je die kunt toepassen om cliënten te helpen en tevens jezelf als mens en shiatsutherapeut (maar ook als zorgprofessional) te ontwikkelen.

Om iedere deelnemer persoonlijke aandacht te geven, is het aantal beschikbare plaatsen tijdens de open avond beperkt. Wacht dus niet te lang en meld je snel aan.

“Ik wilde me ontwikkelen als mens en zorgaanbieder en niet als manager of projectleider. Ik vind het prettig om te werken met mijn handen en praktisch bezig te zijn”

Wat is Iokai Shiatsu?

Iokai Shiatsu is een oosterse geneeswijze, die je uitoefent met je handen. Centraal staat het begrip ‘Ki’, ofwel levensenergie. De oosterse geneeskunde ziet onze gezondheid, onze gedachten en hoe we ons voelen als een vorm van energie (Ki). Met Shiatsu massage en shiatsu therapie werk je direct op deze levensenergie (Ki) en zorg je ervoor dat deze weer goed kan stromen.

In de visie van de oosterse geneeskunde word je niet ziek van pathogene factoren, maar van blokkades en verminderde circulatie van levensenergie. Door invloeden van buitenaf, ervaringen uit het verleden of de manier waarop we geleefd hebben, hebben we allemaal blokkades of een verminderde circulatie van onze levensenergie in ons lichaam. Dit zorgt voor een minder goede doorstroming van Ki. Dit kan zich in diverse klachten uiten zoals:

  • weinig energie
  • hoofdpijn
  • overmatig denken
  • niet lekker in je vel zitten

Als Ki langere tijd niet goed circuleert, kan het serieuze gezondheidsklachten veroorzaken. Met deze Shiatsu opleiding leer je een massage en therapie te geven, die zorgt dat Ki weer gaat stromen en klachten verbeteren.

Met Shiatsu help je als therapeut om de Ki circulatie van je cliënten te verbeteren. Maar je leert ook je eigen Ki circulatie verbeteren, hier is in de opleiding uitgebreid aandacht voor. Je krijgt zelf meer energie, wordt gezonder en stabieler.

 

Verschil tussen reguliere zorg en Shiatsu therapie

In de reguliere gezondheidszorg ziet men dat lichaam en geest elkaar beïnvloeden. Als zorgprofessional weet je dat het welzijn van een individu en de manier waarop symptomen zich laten zien, meer omvat dan fysieke symptomen alleen. Echter de benadering en behandeling van klachten en ziekte is in de reguliere zorg veelal gescheiden. Het toeschrijven van klachten aan een mentale oorzaak roept vaak weerstand op, de cliënt is op zoek naar een fysieke benadering en behandeling van zijn/haar klachten.

Iokai Shiatsu put uit principes uit de oosterse geneeskunde, die meer dan 2500 jaar oud zijn en biedt een holistische kijk op gezondheid en welzijn, maar ook op het ontstaan van ziekte. In de oosterse geneeskunde en vooral in Shiatsu vormen lichaam en geest één geheel. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

In de zorg voor anderen is het belangrijk om niet alleen de focus te leggen op symptomen, maar om aandacht te richten op de diepere onderliggende oorzaak. Vanuit de visie van Iokai Shiatsu is het vanzelfsprekend dat iemand lichamelijke èn fysieke klachten ervaart. Beide zijn het gevolg van dezelfde oorzaak en beïnvloeden elkaar. Psychisch lijden veroorzaakt fysieke klachten en fysieke klachten veroorzaken psychisch lijden. Dat is bij elke persoon uniek. Elke shiatsubehandeling is daarom ook uniek, richt zich op deze diepere oorzaak van iemands klachten en zorgt ervoor dat lichaam en geest weer een geheel worden. De diepere oorzaak van de klachten, namelijk het niet goed circuleren van de levensenergie, wordt behandeld.

Het eerste dat direct tijdens een behandeling ervaren wordt is lichaam en geest weer een geheel vormen. Er ontstaat bij een cliënt (weer) ruimte op het mentale vlak.  Gedachten komen tot rust, en iemand heeft weer contact met zijn of haar lichaam. Vaak ontstaat er inzicht in de oorzaak van klachten en worden eerste stappen gezet op weg naar verandering, bij en door de cliënt zelf. Shiatsu helpt lichaam en geest herinneren hoe het bedoeld is te zijn.

Iokai Shiatsu leert jou over deze essentiële levensenergie, Ki,  en biedt jou tools om direct met de levensenergie van jouw cliënten te werken, waardoor je hen kunt begeleiden en ondersteunen bij hun herstel op een holistische manier. Daarnaast leer je ook je eigen Ki circulatie verbeteren. Je krijgt zelf meer energie, wordt bewuster, gezonder en stabieler.’

“Ik merkte dat het maken van fysiek en mentaal contact essentieel is als het gaat om herstellen tijdens en na ziekte, maar ook dat dit mijn kracht is als fysiotherapeut”

Praktische lessen

De lessen worden in een fijne en inspirerende omgeving verzorgd door ervaren vakdocenten van onze hoog aangeschreven beroepsopleiding Iokai Shiatsu. De lessen zijn leuk, leerzaam en dynamisch zodat je met plezier naar de les gaat. We gaan vooral praktisch aan de slag met onszelf en met elkaar.

In de modules van het basisjaar leer je:

  • contact maken met je lichaam
  • vanuit je eigen lichaam en centrum anderen aanraken
  • een ontspannen behandeling geven in een van de vier posities: zijlig, buiklig, ruglig en zit
  • zelf fysiek en mentaal stabieler worden vanuit je centrum
  • zonder oordeel contact maken met anderen

“Er is een open en warme sfeer in de opleiding. Door de prettige sfeert ervaar ik dat leren weer leuk is.”

Modulaire cursus en opleiding

Ben je geïnteresseerd in Shiatsu massage, maar wil je voor nu alleen een losse module volgen? 

Dat kan! 

De modules van het basisniveau zijn op verschillende momenten van het jaar los te volgen. Na ongeveer twee maanden kun je een massage geven die een diepe ontspanning geeft bij je cliënten. Dit kan in een van de vier posities: buiklig, ruglig, zijlig en zit. Je investering per module kun je vinden in het kostenoverzicht. 

Heb je de smaak te pakken? Ga dan na deze modules door naar de volgende.

Als ik eerlijk ben verwachtte ik niet de opleiding af te maken omdat mij het werk als masseuse te zwaar en saai leek. Inmiddels weet ik beter wat shiatsu is en vind ik het verre van saai en eerder makkelijk makend omdat ik zelf tot rust kom tijdens het geven van de behandelingen.”

Kom naar de open avond

Kennismaken met Shiatsu? Dat doe je het beste op de open avond.  Ontdek de Japanse visie op gezondheid en welzijn.

Het programma:

19.00u – 19.20u   Voorstelrondje en uitleg over Iokai Shiatsu
19.20u – 19.30u   Gemeenschappelijke Do-In oefeningen
19.30u – 19.45u   Demonstratie door studenten en docenten
19.45u – 20.15u   Vragen en uitleg naar aanleiding van de demonstratie
20.15u – 20.45u   Inhoud van de opleiding
20.45u – 21.00u   Werken als Shiatsutherapeut

Let op: Tijdens de open avond laten we een beperkt aantal deelnemers toe. 
Wil je erbij zijn? Schrijf je in voor de open avond.

Veelgestelde vragen

Je kunt 3x per jaar starten in het basisjaar. Je kunt je inschrijven voor de locatie Amsterdam, Delft of Amersfoort. 

Bekijk hier het lesrooster.

Mensen met diverse achtergronden starten onze opleiding. Je hebt geen specifieke massagekennis of kennis van de oosterse geneeskunde nodig om te starten. Stap voor stap zorgen we dat je het vak als Shiatsutherapeut onder de knie krijgt.

Je krijgt een diploma op HBO conform niveau. Daarom stellen we wel enige eisen aan je vooropleiding. Deze zijn minimaal havo, vwo of MBO-IV niveau. Als je hier niet aan voldoet, kun je onder voorwaarden wel deelnemen aan de opleiding.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op.

Nee, je start in het basisjaar. Na het basisjaar kun je beginnen met het geven van ontspannende Shiatsubehandelingen. Als je wilt, kun je hier ook al geld voor vragen.

Om te zorgen dat je aan alle wettelijke eisen voldoet, word je studentenlid van de beroepsvereniging en sluit je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af.

Als je ervoor kiest om van Shiatsu je beroep te maken, duurt de opleiding 4 jaar en 4 maanden. We geven les op een HBO conform niveau van 240 ECTS (studiepunten).

Daarmee voldoe je tevens aan de eisen die de belastingdienst stelt aan de vrijstelling voor BTW, je hoeft dus geen BTW te betalen.

Ook worden je behandelingen erkend door de zorgverzekeraars. In die 4 jaar leren we je naast het vak ook ondernemersvaardigheden, waarmee je een succesvolle eigen praktijk kunt opbouwen.

In het eerste jaar is de studie prima te combineren met een fulltime baan en druk gezinsleven.

Je hebt gemiddeld eens in de week een avond les. Je oefent eens per week de lesstof op vrienden en mensen in je omgeving. Daarnaast heb je enkele opdrachten die je samen met een studiegroepje bespreekt en uitwerkt. In de jaren daarna neemt de studiebelasting langzaam toe. Je gaat meer behandelen en verslagen schrijven. 

Hoeveel uur je daadwerkelijk studeert (of oefent) verschilt van persoon tot persoon. Belangrijk is dat je Shiatsu ziet als iets wat je leuk vindt om te doen. Waar je passie ligt en waar je blij van wordt. Tijd besteden aan iets waar je blij van wordt, is fijn om te doen.   

In het basisjaar leer je het fundament van Iokai Shiatsu. Alles wat je leert in deze modules heb je nodig voor de rest van je studie. Centraal staan de ontwikkeling van een goede aanraking en het toepassen van de basistechnieken op het lichaam van de ontvanger in verschillende posities. 

Het eerste jaar is een kennismaking met de grondbeginselen van de traditionele oosterse geneeswijze. De traditionele oosterse wijze van denken is fundamenteel anders dan die in onze westerse maatschappij.

We beginnen elke les met Do-In, Ki training, meditatie of een enkele keer met Qi Qong.

Dit doen we om je eigen lichaamsbewustzijn, conditie en lichaamsbeheersing te verbeteren.

Naast de vakinhoudelijke Shiatsu modules begin je in het eerste jaar met therapeutische vorming. Je leert hoe je feedback aan elkaar geeft en hoe je een neutrale positie inneemt bij de Shiatsubehandelingen.

Na het succesvol afronden van alle modules in het basisniveau ontvang je een certificaat. Je kunt dan een diep ontspannende behandeling geven aan mensen in je omgeving. Daarnaast heb je zelf een ontwikkeling doorgemaakt op fysiek en mentaal niveau.

We zijn vooral een praktische opleiding. Onze lessen bestaan in het eerste jaar uit 90% praktijk. In de jaren daarna voor ongeveer 70 tot 80%. Shiatsu is een praktisch vak. Je vaardigheden bepalen voor een groot deel de effectiviteit van je behandeling.

Uiteraard is je theoretische kennis ook belangrijk, maar onze focus ligt vooral op de praktijk. De theorie die we geven doen we met veel praktijkvoorbeelden en op een manier dat je de stof niet alleen uit je hoofd leert, maar ook in alle eenvoud begrijpt. 

Tijdens de lessen zijn er altijd meerdere docenten/assistenten aanwezig die je ondersteunen en er voor je zijn als je ze nodig hebt. We geloven in een persoonlijke benadering waarbij iedere student zich goed voelt.

We zijn een Europese organisatie waarbij hoge eisen worden gesteld aan de docenten en assistenten die je tijdens je studie helpen. Jaarlijks vinden er bij- en nascholingen plaats voor de docenten en wordt aandacht besteed aan de juiste manier van lesgeven. Tijdens het tweede, derde en vierde jaar krijg je ook persoonlijk les van Kazunori Sasaki. Een van de meest vooraanstaande Shiatsudocenten in Europa en tevens een van de naaste assistenten van wijlen Shizuto Masunaga.

Ja, je kunt in acht maandelijkse termijnen betalen.