Home > Shiatsu opleiding > Veelgestelde vragen
Wanneer start de opleiding?

Je kunt 3x per jaar starten in het basisjaar, in oktober, december en februari. Je kunt je inschrijven voor de locatie Amsterdam, Delft of Amersfoort.
Het lesrooster vind je hier

Wat zijn de toelatingseisen voor deze opleiding?

Mensen met diverse achtergronden starten onze opleiding. Je hebt geen specifieke massagekennis of kennis van de oosterse geneeskunde nodig om te starten. Stap voor stap zorgen we dat je het vak als shiatsutherapeut onder de knie krijgt.

Omdat je een diploma krijgt op HBO conform niveau stellen we wel enige eisen aan je vooropleiding. Deze zijn minimaal havo, vwo of MBO-IV niveau. Als je hieraan niet voldoet kun je onder voorwaarden wel deelnemen aan de opleiding. Als je hierover vragen hebt, neem dan contact met ons op.

Moet ik me direct voor 4 jaar inschrijven?

Nee, je start in het basisjaar. Zelfs in het basisjaar kun je starten met losse modules om de opleiding eerst te ervaren.

Na het basisjaar kun je al beginnen om  ontspannende shiatsubehandelingen te geven. Als je wilt kun je hier ook al geld voor vragen. Om te zorgen dat je aan alle wettelijke eisen voldoet wordt je dan studentenlid van de beroepsvereniging en sluit je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af.


Als je ervoor kiest om van Shiatsu je beroep te maken duurt de opleiding 4 jaar en 4 maanden. Omdat we willen dat je shiatsu gaat beheersen op een hoog niveau is deze duur ook echt nodig. Omdat we lesgeven op een HBO conform niveau van 240 ECTS (studiepunten) voldoe je tevens aan de eisen die de belastingdienst stelt aan de vrijstelling voor BTW (je hoeft dus geen BTW te betalen). Tevens worden je behandelingen erkend door de zorgverzekeraars. In die 4 jaar leren we je naast het vak ook ondernemersvaardigheden als je een succesvolle eigen praktijk wil opbouwen.

Hoeveel tijd kost het me?

In het eerste jaar is de studie prima te combineren met een fulltime baan en druk gezinsleven. Je hebt gemiddeld eens in de week een avond les. Je oefent eens per week de lesstof op vrienden en mensen in je omgeving. Daarnaast heb je enkele opdrachten die je samen met een studiegroepje bespreekt en uitwerkt. In de jaren daarna neemt de studiebelasting langzaam toe. Je gaat meer behandelen en verslagen schrijven.

Hoeveel uur je daadwerkelijk studeert (of oefent) verschilt van persoon tot persoon. Belangrijk is dat je shiatsu ziet als iets wat je leuk vindt om te doen. Waar je passie ligt en waar je blij van wordt. Tijd besteden aan iets waar je blij van wordt is fijn om te doen.

Wat wij over het algemeen zien is dat studenten in het derde en vierde jaar ervaren dat shiatsu bij hun leven gaat horen. Vaak kiezen ze dan ervoor om tijd vrij te maken voor hun studie door bijvoorbeeld een halve dag in de week minder te gaan werken of tijd te besteden aan het op-/uitbouwen van hun eigen Shiatsupraktijk.   

Wat leer ik?

In het basisjaar leer je het fundament van Iokai Shiatsu; alles wat je leert in deze modules heb je nodig voor de rest van je studie. Centraal staan de ontwikkeling van een goede aanraking en het kunnen toepassen van de basistechnieken op het lichaam van de ontvanger in verschillende posities.

Het eerste jaar is tevens een kennismaking met de grondbeginselen van de traditionele oosterse geneeswijze. De traditionele oosterse wijze van denken is fundamenteel anders dan die in onze westerse maatschappij. Tijdens de theorielessen laten we je kennismaken met deze denkwijze.

Om je eigen lichaamsbewustzijn, conditie en lichaamsbeheersing te verbeteren beginnen we elke les met Do-In, Ki training, meditatie of een enkele keer met Qi Qong.


Naast de vakinhoudelijke shiatsu modules begin in je in het eerste jaar tevens met therapeutische vorming. Je leert hoe je feedback aan elkaar geeft en hoe je een neutrale positie inneemt bij de shiatsubehandelingen.

Als je alle modules van het basisniveau succesvol hebt afgerond ontvang je een certificaat. Je kunt dan een diep ontspannende behandeling geven aan mensen in je omgeving. Je hebt geleerd om je lichaam op de juiste ma­nier te gebruiken en iemand aan te raken op een manier die effectief is en fijn is om te ont­vangen. Daarnaast heb je zelf een ontwikkeling doorgemaakt op fysiek en mentaal niveau.

Wat zijn de kosten

Je kunt hier de kosten terugvinden: https://www.iokai.nl/kosten-shiatsu-opleiding/

Is het mogelijk in termijnen te betalen?

Ja, je kunt in in acht maandelijkse termijnen betalen.

Wat maakt de opleiding uniek?

We zijn vooral een praktische opleiding. Onze lessen bestaan in het eerste jaar uit 90% praktijk en de jaren daarna voor ongeveer 70 tot 80%. Shiatsu is een praktisch vak. Je vaardigheden bepalen voor een groot deel de effectiviteit van je behandeling. Uiteraard is je theoretische kennis ook belangrijk, maar onze focus ligt vooral op de praktijk. De theorie die we geven doen we met veel praktijkvoorbeelden en op een wijze dat je de stof niet alleen uit je hoofd leert, maar ook in alle eenvoud begrijpt.

Tijdens de lessen zijn er altijd meerdere docenten/assistenten aanwezig die je ondersteunen en er voor je zijn als je ze nodig hebt. We geloven in een persoonlijke benadering waarbij iedere student zich goed voelt.

We zijn een Europese organisatie waarbij hoge eisen worden gesteld aan de docenten en assistenten die je tijdens je studie helpen. Jaarlijks vinden er bij en nascholingen voor de docenten plaats en wordt aandacht besteed aan de juiste manier van lesgeven. Tijdens het tweede, derde en vierde jaar krijg je zelf ook persoonlijk les van Kazunori Sasaki. Een van de meest vooraanstaande shiatsudocenten in Europa en tevens een van de naaste assistenten van wijlen Shizuto Masunaga.

Ik weet genoeg, naar de inschrijfpagina >>>

Hopelijk hebben we zo ook jouw vragen beantwoord. Zo niet, stuur gerust een e-mail naar info@iokai.nl