Japanse massage therapie opleiding

Werk jij graag met je handen en zoek je verdieping in je vak?
Behandel de diepere oorzaak van klachten en ontwikkel jezelf als mens en therapeut. Meld je aan voor de open dag en ontdek hoe Iokai Shiatsu jouw praktijk en leven kan transformeren!

Open avonden:

Delft:
22 januari van 19 tot 21 uur

Amsterdam:
23 januari van 19 tot 21 uur

Amersfoort:
25 januari van 19 tot 21 uur

Unieke Japanse Massage therapie opleiding

Als toegewijd massagetherapeut ben je elke dag bezig met het menselijk lichaam. Je ervaart de groeiende behoefte aan een dieper inzicht in de werking van energie, bepaalde ziektebeelden en hoe je jouw cliënten kunt begeleiden naar herstel. 

Iokai Shiatsu is een manuele therapie die een goede aanvulling biedt op de reguliere geneeswijzen. In deze praktische opleiding leer je Japanse Shiatsu massages te geven vanuit de eeuwenoude principes uit de Oosterse Geneeskunde. Je leert niet alleen een massagebehandeling te geven aan anderen, maar ook wat goed is voor jou. Je krijgt meer energie en wordt weerbaarder.  Centraal staat de persoonlijke aandacht voor jouw eigen leerproces en je ontwikkeling als mens en therapeut.

Om alle deelnemers persoonlijke aandacht te geven, is er een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Wacht dus niet te lang.

“Ik heb niet alleen veel geleerd over het beoefenen van Shiatsu en de oosterse geneeskunde, ik ben ook door een prachtig persoonlijk ontwikkelingsproces gegaan!”

Wat is Iokai Shiatsu?

Iokai Shiatsu is een oosterse geneeswijze die je uitoefent met je handen. Centraal staat het begrip ‘Ki’, ofwel levensenergie. De oosterse geneeskunde ziet onze gezondheid, onze gedachten en hoe we ons voelen als een vorm van energie (Ki). Met Shiatsu massage werk je direct op deze levensenergie (Ki) en zorg je ervoor dat deze weer goed kan doorstromen.

Wij hebben allemaal blokkades in ons lichaam. Door invloeden van buitenaf, door ervaringen uit het verleden of de manier waarop we geleefd hebben. Dit zorgt voor een minder goede doorstroming van Ki. Dit kan zich in diverse klachten uiten zoals:

  • weinig energie
  • hoofdpijn
  • overmatig denken
  • niet lekker in je vel zitten

Als Ki over langere tijd niet goed circuleert, kan het serieuze gezondheidsklachten veroorzaken. Met deze Shiatsu opleiding leer je een massage te geven die zorgt dat de Ki weer gaat stromen en de klachten verbeteren.

Met Shiatsu help je als therapeut om de Ki circulatie van je cliënten te verbeteren. Maar je leert ook je eigen Ki circulatie verbeteren. Je krijgt zelf meer energie, wordt gezonder en stabieler.

Verschil tussen Massage- en Shiatsu opleiding

Shiatsu heeft zijn oorsprong in de Chinese geneeswijze. Het ontstond meer dan 2500 jaar geleden en kenmerkt zich door een holistische kijk op het leven. Een leven waarin wij als mensen in verbinding zijn met onszelf en met de omgeving om ons heen staan. 

Alles is van invloed op onze levensenergie: wie wij zijn, hoe we leven, wat we in het verleden hebben meegemaakt en de wisselwerking met onze omgeving. Onze levensenergie bepaalt op haar beurt hoe wij omgaan met uitdagingen in onze omgeving. Vanuit deze visie leren we niet alleen om een goede massagebehandeling te geven, maar zorgen we ook goed voor onszelf.

Een belangrijk verschil met een massageopleiding is dat je in de Iokai Shiatsu opleiding leert om je eigen energie en lichaam te voelen. Lichaam en energie (of geest, als je dat zo wilt zeggen) horen een te zijn. Als lichaam en geest een zijn, ben je stabiel en rustig. Vanuit deze rust raak je aan en geef je druk op energiebanen van het lichaam van de ontvanger zodat de Ki (levensenergie) gaat stromen.

Heb je al een massage opleiding gevolgd? 

Veel studenten in de beroepsopleiding Iokai Shiatsu hebben al eerder een massage opleiding gevolgd. Vooral de oosterse visie op het leven en het werken met levensenergie zijn voor hun redenen geweest om Shiatsu te studeren. Heb je de Medische Basiskennis afgerond, dan krijg je voor dit gedeelte van de opleiding vrijstelling.

“Er heeft er een enorme transformatie in mij plaats gevonden. Iokai Shiatsu heeft mijn ogen geopend om tot nieuwe manieren van leven en ervaren te komen.”

Praktische lessen

De lessen worden in een fijne en inspirerende omgeving verzorgd door ervaren vakdocenten van onze hoog aangeschreven beroepsopleiding Iokai Shiatsu. De lessen zijn leuk, leerzaam en dynamisch zodat je met plezier naar de les gaat. We gaan vooral praktisch aan de slag met onszelf en met elkaar.

In de modules van het basisjaar leer je:

  • contact maken met je lichaam
  • vanuit je eigen lichaam en centrum anderen aanraken
  • een ontspannen behandeling geven in een van de vier posities: zijlig, buiklig, ruglig en zit
  • zelf fysiek en mentaal stabieler worden vanuit je centrum
  • zonder oordeel contact maken met anderen

Modulaire cursus en opleiding

Ben je geïnteresseerd in Shiatsu massage, maar wil je voor nu alleen een losse module volgen? 

Dat kan! 

De modules van het basisniveau zijn op verschillende momenten van het jaar los te volgen. Na ongeveer twee maanden kun je een massage geven die een diepe ontspanning geeft bij je cliënten. Dit kan in een van de vier posities: buiklig, ruglig, zijlig en zit. Je investering per module kun je vinden in het kostenoverzicht. 

Heb je de smaak te pakken? Ga dan na deze modules door naar de volgende.

“Verbinden door aanraken, dat is sinds het eerste moment dat ik kennis maakte met shiatsu voor mij dé inspiratie, de reden dat ik nog altijd met veel plezier naar mijn praktijk of de dojo van de opleiding fiets. Een simpele aanraking kan zoveel teweeg brengen, mensen terugbrengen naar hun eigen kern. Als docent aan de opleiding vind ik het elke keer weer ontzettend mooi om te zien als studenten diezelfde verbinding voor het eerst maken; hun verwondering, ontroering, blijdschap, trots. Onderdeel zijn van hun verdere ontwikkeling tot therapeut, hun begrip van wat gezondheid vanuit Oosters perspectief nu eigenlijk is, hun passie voor ons mooie ambacht verder te zien groeien, is voor mij enorm waardevol, maakt dat ik zelf als mens blijf groeien.”

Kom naar de open avond

Kennismaken met Shiatsu? Dat doe je het beste op de open avond.  Ontdek de Japanse visie op gezondheid en welzijn.

Het programma:

19.00u – 19.20u   Voorstelrondje en uitleg over Iokai Shiatsu
19.20u – 19.30u   Gemeenschappelijke Do-In oefeningen
19.30u – 19.45u   Demonstratie door studenten en docenten
19.45u – 20.15u   Vragen en uitleg naar aanleiding van de demonstratie
20.15u – 20.45u   Inhoud van de opleiding
20.45u – 21.00u   Werken als Shiatsutherapeut

Let op: Tijdens de open avond laten we een beperkt aantal deelnemers toe. 
Wil je erbij zijn? Schrijf je in voor de open avond.

Veelgestelde vragen

Je kunt 3x per jaar starten in het basisjaar. Je kunt je inschrijven voor de locatie Amsterdam, Delft of Amersfoort. 

Bekijk hier het lesrooster.

Mensen met diverse achtergronden starten onze opleiding. Je hebt geen specifieke massagekennis of kennis van de oosterse geneeskunde nodig om te starten. Stap voor stap zorgen we dat je het vak als Shiatsutherapeut onder de knie krijgt.

Je krijgt een diploma op HBO conform niveau. Daarom stellen we wel enige eisen aan je vooropleiding. Deze zijn minimaal havo, vwo of MBO-IV niveau. Als je hier niet aan voldoet, kun je onder voorwaarden wel deelnemen aan de opleiding.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op.

Nee, je start in het basisjaar. Na het basisjaar kun je beginnen met het geven van ontspannende Shiatsubehandelingen. Als je wilt, kun je hier ook al geld voor vragen.

Om te zorgen dat je aan alle wettelijke eisen voldoet, word je studentenlid van de beroepsvereniging en sluit je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af.

Als je ervoor kiest om van Shiatsu je beroep te maken, duurt de opleiding 4 jaar en 4 maanden. We geven les op een HBO conform niveau van 240 ECTS (studiepunten).

Daarmee voldoe je tevens aan de eisen die de belastingdienst stelt aan de vrijstelling voor BTW, je hoeft dus geen BTW te betalen.

Ook worden je behandelingen erkend door de zorgverzekeraars. In die 4 jaar leren we je naast het vak ook ondernemersvaardigheden, waarmee je een succesvolle eigen praktijk kunt opbouwen.

In het eerste jaar is de studie prima te combineren met een fulltime baan en druk gezinsleven.

Je hebt gemiddeld eens in de week een avond les. Je oefent eens per week de lesstof op vrienden en mensen in je omgeving. Daarnaast heb je enkele opdrachten die je samen met een studiegroepje bespreekt en uitwerkt. In de jaren daarna neemt de studiebelasting langzaam toe. Je gaat meer behandelen en verslagen schrijven. 

Hoeveel uur je daadwerkelijk studeert (of oefent) verschilt van persoon tot persoon. Belangrijk is dat je Shiatsu ziet als iets wat je leuk vindt om te doen. Waar je passie ligt en waar je blij van wordt. Tijd besteden aan iets waar je blij van wordt, is fijn om te doen.   

In het basisjaar leer je het fundament van Iokai Shiatsu. Alles wat je leert in deze modules heb je nodig voor de rest van je studie. Centraal staan de ontwikkeling van een goede aanraking en het toepassen van de basistechnieken op het lichaam van de ontvanger in verschillende posities. 

Het eerste jaar is een kennismaking met de grondbeginselen van de traditionele oosterse geneeswijze. De traditionele oosterse wijze van denken is fundamenteel anders dan die in onze westerse maatschappij.

We beginnen elke les met Do-In, Ki training, meditatie of een enkele keer met Qi Qong.

Dit doen we om je eigen lichaamsbewustzijn, conditie en lichaamsbeheersing te verbeteren.

Naast de vakinhoudelijke Shiatsu modules begin je in het eerste jaar met therapeutische vorming. Je leert hoe je feedback aan elkaar geeft en hoe je een neutrale positie inneemt bij de Shiatsubehandelingen.

Na het succesvol afronden van alle modules in het basisniveau ontvang je een certificaat. Je kunt dan een diep ontspannende behandeling geven aan mensen in je omgeving. Daarnaast heb je zelf een ontwikkeling doorgemaakt op fysiek en mentaal niveau.

We zijn vooral een praktische opleiding. Onze lessen bestaan in het eerste jaar uit 90% praktijk. In de jaren daarna voor ongeveer 70 tot 80%. Shiatsu is een praktisch vak. Je vaardigheden bepalen voor een groot deel de effectiviteit van je behandeling.

Uiteraard is je theoretische kennis ook belangrijk, maar onze focus ligt vooral op de praktijk. De theorie die we geven doen we met veel praktijkvoorbeelden en op een manier dat je de stof niet alleen uit je hoofd leert, maar ook in alle eenvoud begrijpt. 

Tijdens de lessen zijn er altijd meerdere docenten/assistenten aanwezig die je ondersteunen en er voor je zijn als je ze nodig hebt. We geloven in een persoonlijke benadering waarbij iedere student zich goed voelt.

We zijn een Europese organisatie waarbij hoge eisen worden gesteld aan de docenten en assistenten die je tijdens je studie helpen. Jaarlijks vinden er bij- en nascholingen plaats voor de docenten en wordt aandacht besteed aan de juiste manier van lesgeven. Tijdens het tweede, derde en vierde jaar krijg je ook persoonlijk les van Kazunori Sasaki. Een van de meest vooraanstaande Shiatsudocenten in Europa en tevens een van de naaste assistenten van wijlen Shizuto Masunaga.

Ja, je kunt in acht maandelijkse termijnen betalen.