Home > Shiatsu opleiding > Lesprogramma
De beroepsopleiding Iokai Shiatsu is opgebouwd uit vier studiejaren van elk  om en nabij de 200 lesuren. Kenmerkend voor de opleiding is de nadruk op de praktijk. Gedurende alle vier jaren van de opleiding is het veelvuldig zelf oefenen van de lesstof een basisvoorwaarde voor een succesvolle studie. Door het veelvuldig oefenen zul je de vaardigheden ontwikkelen en de inzichten opdoen die je nodig hebt als Iokai Shiatsu therapeut.

 

Shiatsu454

 

Het basisjaar

Het basisjaar is het eerste jaar van de beroepsopleiding tot Iokai Shiatsutherapeut. In dit jaar leer je de basisprincipes van de Iokai Shiatsu en maak je je de basisvaardigheden eigen. Je oefent veelvuldig op elkaar en ervaart hoe het is om Shiatsu te geven en te ontvangen. Naast de basisvaardigheden en -technieken krijg je de basistheorie van de traditionele oosterse geneeswijze aangereikt. Om je eigen conditie te verbeteren en actief aan jezelf te werken, beginnen we elke les met Do-In (energetische lichaamstraining).  Als je het basisjaar hebt afgerond, kun je een gedegen basis- shiatsubehandeling geven. Om Iokai Shiatsutherapeut te worden, kun je hierna doorstromen naar het tweede jaar van de beroepsopleiding.

Het tweede lesjaar

In het tweede lesjaar wordt vooral aandacht besteed aan meridianen en meridiaanbehandeling, de kern van Iokai Shiatsu. Meridianen zijn een afspiegeling van ons interne functioneren met alle lichamelijke, emotionele en geestelijke aspecten. In het tweede jaar ontwikkel je het vermogen om de Ki (levensenergie) te ‘voelen’. Zo kun je niet alleen het verloop van de meridianen en hun functioneren begrijpen, maar ook met je handen waarnemen en beïnvloeden. Naast de praktische vaardigheden doe je in het tweede jaar de theoretische kennis op over het functioneren van de verschillende meridiaanfuncties.

Het derde lesjaar

In het derde lesjaar leer je hoe je in Iokai Shiatsu een diagnose kunt stellen. Je leert hoe de Ki (levensenergie) zich manifesteert bij ziekte en hoe je op basis hiervan  een behandeling kunt geven.  Kenmerkend voor Iokai Shiatsu en de kern van het derde lesjaar zijn: Haradiagnose (je eigen centrum), rugdiagnose en meridiaandiagnose.  Je oefent het stellen van een diagnose en behandelingen met en op elkaar. Ook maak je onder supervisie een begin met het behandelen van cliënten.

Het vierde lesjaar

In het vierde en laatste lesjaar ligt de focus op de integratie en klinische toepassing van theorie en praktijk. Met de kennis en ervaring die je in de afgelopen jaren hebt opgedaan ga je zelfstandig cliënten behandelen.  Je wordt voorbereid op het beroep als zelfstandig therapeut en leert de therapeutische vaardigheden die hiervoor nodig zijn.  Een gedeelte van de lesstof in het vierde jaar wordt gewijd aan het opzetten van je eigen praktijk en alles wat daarmee samenhangt. Aan het einde van het vierde jaar wordt de opleiding afgesloten met het eindexamen en ben je startbekwaam.

Medische Basiskennis

De cursus Medische Basiskennis wordt parallel aan de Iokai Shiatsu-opleiding gegeven. De cursus behandelt Anatomie, Fysiologie en Pathologie op HBO niveau volgens de Plato normen. Dit zijn normen die door de zorgverzekeraars zijn gedefinieerd. De cursus is geaccrediteerd door de SNRO. Een van de twee door de zorgverzekeraars aangewezen accreditatie instanties.

Het succesvol afronden van de Medische Basis Kennis is een voorwaarde om in aanmerking te komen voor het diploma Iokai Shiatsu.