Home > Nieuws > Een persoonlijke ervaring met Ki en Yin en Yang
20230724_160656

Een persoonlijke ervaring met Ki en Yin en Yang.

In de afgelopen zomer heb ik enkele weken doorgebracht in de Pyreneeën. Het was een heerlijke tijd waarin ik lange tochten met mijn tent heb gemaakt door het hooggebergte. Het mooie van tijd doorbrengen in de natuur is dat je tijd en ruimte hebt voor inzichten. Een van de inzichten die veel indruk op mij heeft gemaakt wil ik graag met je delen.

Tijdens mijn tochten waren er dagen waarin ik vrijwel niemand tegenkwam. Regelmatig heb ik daar de tijd genomen om op een rots te gaan zitten en de natuur op mij in laten werken.

Het landschap bovenin de Pyreneeën is ruig en wijds. Zittend op een steen heb ik al dat moois op mij in laten werken. Door de overweldigende schoonheid van alles om mij heen waren er momenten dat ik vrijwel geen gedachten meer had. Ik was alleen maar aanwezig zonder aan andere zaken te denken. Op die momenten zag ik alles veel helderder en zag hoe overweldigend mooi de natuur is.

Het bijzondere was dat toen ik daar zat dat ik niet alleen maar de schoonheid van de natuur zag, ik kon de natuur ook voelen. Een vibratie, een niet in woorden uit te drukken aanwezigheid van alles om mij heen. Een vibratie die veranderde met het spel tussen licht en schaduw op de bergen door de zon en de wolken.

Terwijl ik daar zo zat begreep ik hoe mensen die vroeger veel dichter bij de natuur leefden als wij nu, dit ook gevoeld moeten hebben. Dat het deze niet in woorden uit te drukken aanwezigheid of vibratie het fundament van de oosterse geneeskunde is. De vibratie die wij Ki noemen. En hoe uit het samenspel van licht en schaduw de begrippen yin en yang zijn ontstaan.

Ik heb vaak aan studenten uitgelegd hoe in het oude China de theorie van de oorspronkelijke oosterse geneeskunde vanuit het observeren van de natuur is ontstaan. Om dit echter zelf tot in mijn vezels te mogen ervaren is van een andere orde. Het is een ervaring die zoveel omvattend is dat het mij de komende tijd nog veel zal bezig houden.

Het komende jaar geef ik voornamelijk les in het vierde jaar van de opleiding. De ervaring die ik in de bergen heb opgedaan heeft mij veel inspiratie gegeven om de vierde jaars studenten een nog dieper begrip van het theoretische fundament van Iokai Shiatsu en de oorspronkelijke oosterse geneeskunde bij te brengen. Dit fundament dat zo belangrijk is om te begrijpen om Shiatsu goed te kunnen uitoefenen. En dat wij binnen onze opleiding op een unieke wijze overbrengen.

In de Beroepsopleiding Iokai Shiatsu gebruiken we een traditioneel oosterse manier van lesgeven. We gebruiken weinig literatuur maar we gebruiken verhalen, praktische situaties en oefeningen om de lesstof over te brengen. Het is een manier die past bij de eeuwenoude traditie van het lesgeven in de oosterse geneeskunde in het algemeen en Iokai Shiatsu specifiek.

Om de diepgang van de  oosterse geneeskunde te begrijpen is een andere manier van lesgeven nodig dan wij in onze westerse maatschappij gewend zijn. Een manier van lesgeven die je laat voelen en begrijpen hoe het diepe fundament van de oosterse geneeskunde werkt.  Dat maakt dat je Shiatsu op een manier gaat toepassen zoals het werkelijk bedoeld is.

Namelijk vanuit het fundament van de oosterse geneeskunde zoals dat duizenden jaren geleden ontwikkeld is. Het fundament dat gebaseerd is op de natuur. De natuur waarvan wij ook in onze moderne maatschappij deel uit maken en die ook in ons aanwezig is. Zoals ik deze zomer ook weer heb mogen ervaren.

Wil je zelf ook ervaren hoe we lesgeven en of het Shiatsu vak bij je past? Kom dan naar onze open dagen of introductiedagen. We hebben een mooi programma voor je samengesteld.