Home > Artikelen > Perfecte Balans tussen lichaam en geest
iokai shiatsu opleiding oosterse geneeskunde

Universitair docent Dennis Kerckhoffs (28) wil niet alleen maar met zijn hoofd bezig te zijn. De opleiding Iokai Shiatsu blijkt voor hem de perfecte balans. “Toen ik voor het eerste een behandeling kreeg, gebeurde er zoveel in mijn lichaam. Ik dacht echt: wauw dit is fantastisch, dit wil ik ook kunnen.”

Dennis zit in het tweede jaar van de opleiding Iokai Shiatsu en werkt daarnaast drie dagen in de week als universitair docent aan de Universiteit van Utrecht met als vakgebied interdisciplinair onderwijs. Dat komt erop neer dat hij zijn studenten leert om complexe problemen vanuit verschillende disciplines te onderzoeken. Deze manier van denken past goed bij zijn eigen holistische kijk op het leven.

Na zijn opleiding Geesteswetenschappen was er sterk de behoefte om een ‘skill’ te leren waarbij hij zijn handen kon gebruiken. Een bezoek aan een shiatsutherapeut zette hem op het spoor van Iokai Shiatsu. Dennis vertelt: “Tijdens die behandeling voelde ik zoveel in mijn lichaam gebeuren. Ik dacht echt: wauw dit is fantastisch, dit wil ik ook kunnen.”

Dennis ging op zoek naar een ‘cursus’. Dat hij uiteindelijk uitkwam bij de vierjarige Beroepsopleiding Iokai Shiatsu had hij van tevoren ook niet kunnen bedenken. “Ik ben naar het introductieweekend gegaan en besloot na afloop om ervoor te gaan. Wat me aansprak is dat je na het eerste jaar een certificaat krijgt waarmee je weliswaar geen therapeut bent maar wel massages kunt geven. Die mogelijkheid paste goed in mijn eigen plannen.”

Na een jaar is Dennis gestopt met de opleiding en heeft hij zijn baan als docent opgezegd om te gaan reizen. Het reizen zit hem in zijn bloed. Hij is al eens eerder voor onbepaalde tijd weggeweest. “Alles achterlaten en weer terugkomen leert je om op een hele andere manier naar jezelf en je leven te kijken. Het plannen en moeten verdwijnt wanneer je lang op reis bent. Je gaat uit je hoofd. Iets wat ik heel erg nodig heb.”

Na zijn ‘break’ heeft hij de draad weer opgepakt. De universiteit wilde hem graag terug en hij was meer dan welkom in het tweede jaar van de opleiding. “We begonnen gelijk met een seminar. Het was best spannend om bij een bestaande groep met een eigen dynamiek aan te schuiven. Maar de groep heeft mij direct opgenomen. Heel fijn.” Met zijn verhuizing naar Rotterdam volgt nu weer een verandering: Dennis switcht naar Delft. Behalve het zoeken van een nieuw oefengroepje verandert er voor hem niet zoveel. De mensen van het tweede jaar kent hij allemaal al van de seminars.

De opleiding gaat Dennis goed af. “Theoretisch ben ik sterk. Ik kan makkelijk dingen onthouden. Maar anderen zijn misschien weer beter in het voelen. Ik ben nog erg aan het zoeken: wat moet ik voelen, wat betekent het? Maar iedereen voelt anders. Sommigen voelen hele meridianen oplichten of trillen. Dat ervaar ik niet zo. Maar dat wil niet zeggen dat er niets gebeurt.” Dat er in de opleiding veel aandacht is van de docenten vindt hij heel prettig. “De manier van doceren is zacht, persoonlijk. Er is alle begrip en ruimte voor persoonlijke omstandigheden die van invloed zijn op het leerproces.”

De toekomstplannen van Dennis zijn nog niet op alle punten vastomlijnd. Wel zou hij ergens de komende jaren weer graag op reis gaan. Dennis legt uit: “Shiatsu is voor mij een middel om te kunnen reizen. Het is werk dat ik overal mee naartoe kan nemen. Je hoeft de taal niet te spreken, want lichaamstaal is een universele taal.” Goed luisteren naar wat hij wil en nodig heeft, is voor hem belangrijk. Het voorkomen van teveel stress hangt daarmee samen. “Ik wil minder met mijn hoofd bezig zijn en meer mijn sensitieve kant ontwikkelen.” Op den duur ziet hij zichzelf een combinatie van yogalessen en shiatsubehandelingen geven, het liefste vanuit een eigen studio. Want yoga is ook iets wat hij graag en al sinds vele jaren doet.

Dennis heeft nog een laatste advies voor nieuwe studenten: “Het is belangrijk dat je dichtbij je gevoel blijft in de keuzes die je maakt. Dit geldt voor de keuze van een opleiding, maar ook gedurende de opleiding.” Voor hem is deze opleiding vooral een mooi avontuur. Zijn ontmoeting met de Japanse meester Sasaki Sensei heeft veel indruk gemaakt. “Ik hou van de oosterse filosofie en deze manier van doceren. Het vraagt net iets meer van jezelf, want het antwoord zit altijd ergens tussenin. Ik was echt een paar dagen in de ban na afloop van het seminar. Sensei is een bijzonder inspirerend persoon.”