Home > Artikelen > Uit de burn-out met Shiatsu
shiatsu oosterse geneeswijze

Na een heftige burn-out moest Liselotte opnieuw leren luisteren naar haar lichaam. Na een Shiatsu behandeling besloot ze zich in te schrijven voor de opleiding. En heeft daar geen moment spijt van gehad. “Shiatsu geeft energie, heelt en laat zien dat je goed bent zoals je bent.”

Foto Annelies Kietselaer

In 2017 kreeg ik een burn-out en dat zette mijn wereld behoorlijk op zijn kop. Mijn hoofd stopte er mee, ik kon niet meer nadenken en er zat geen greintje energie meer in mijn lijf. Belangrijke lichaamsfuncties vielen uit zoals horen, zien en voelen. Gaandeweg kwam ik erachter dat mijn lichaam het allerbelangrijkst was en werd het mijn leidraad. Dit ging niet vanzelf. Ik moest opnieuw leren luisteren naar wat mijn lichaam me te vertellen had. Simpele signalen zoals bijvoorbeeld naar de wc gaan of eten had ik jarenlang structureel genegeerd (om maar zo lang mogelijk door te kunnen werken), en dit was nog maar het topje van de ijsberg. Via een kennis kwam ik in aanraking met Shiatsu. Na die behandeling stond ik ineens zo stevig met beide benen op de grond. Ik werd me bewust van het enorme gewicht dat die benen met zich meedroegen. Het was alsof ik voor het eerst voelde dat ik überhaupt een lichaam had!

Ik werd nieuwsgierig en begon over Shiatsu te lezen en kwam uiteindelijk op de website van Iokai Shiatsu terecht. Daar boden ze een tweedaagse workshop aan dus ik besloot me in te schrijven. Ik weet nog goed hoe ik me voelde toen ik na die eerste dag naar huis fietste. Mijn hoofd was moe van alle indrukken maar mijn lichaam leek wel geactiveerd, licht als een veertje vloog ik naar huis.

Op de tweede dag gebeurde er iets bijzonders. Ik was Shiatsu aan het geven op iemands onderbeen en Rini, docent 1e jaar, hielp me daarbij. Ineens voelde ik iets gebeuren en kreeg ik kippenvel. Rini zag dit en zei toen met een rustige stem: ‘Dat is nou Ki’. Ki? Wat is dat? Kan je dat voelen? Kan je dat zien? Ik had na die dag zoveel vragen. Dit smaakte naar meer. Ik was een beetje huiverig om te starten met deze opleiding, zou het niet te zwaar zijn? Maar mijn nieuwsgierigheid won en ik schreef me in.

Nu, bijna een jaar later, kan ik vol overgave zeggen dat het starten met deze opleiding een van mijn beste beslissingen ooit is geweest. Iokai Shiatsu Amsterdam is een warm bad met fijne docenten die een enorme schat hebben aan kennis en vaardigheden. Er is persoonlijke aandacht voor iedereen en de ruimte waarin we les krijgen ademt een rustige sfeer. Ik ben nogal een druk type maar zodra ik een voet over de drempel zet valt er een deken van kalmte over me heen. Met mijn medestudenten is er een hele nauwe band ontstaan. Uiteraard doordat we op elkaar oefenen waardoor we soms hele intense maar ook mooie dingen ervaren, maar ook omdat we elkaar helpen groeien en soms lief en leed delen.

Ik heb mijn eerste jaar afgerond en daar ben ik ongelofelijk trots op. Een jaar geleden had ik dit niet durven dromen. Herstellende van een burn-out, re-integreren op werk, een gezin en een nogal sceptisch houding tegenover de Oosterse denkwijze en tegenover mezelf. Hoe combineer je dat met een Shiatsu opleiding? Gewoon doen dus en geloven in jezelf!

Shiatsu geeft energie. Shiatsu heelt. Shiatsu laat je zien dat je al goed bent zoals je bent. Steeds meer dingen die ik heb geleerd beginnen op zijn plek te vallen, zoals wat Ki is. Ik kijk uit naar het tweede jaar waar we meer gaan leren over de meridianen, de rivieren in je lichaam waar Ki doorheen stroomt. Ik breng nog steeds tijd door in mijn hoofd en analyseer er rustig op los maar Shiatsu zorgt ervoor dat ik dat met twee benen stevig op de grond doe.

Liselotte