Home > Nieuws > De Zen van hardlopen
iokai shiatsu massage oosterse geneeskunde

In de afgelopen jaren is hardlopen voor mij een belangrijke rol in mijn leven gaan spelen. Het begon een paar jaar geleden als fysieke voorbereiding op een intensieve trektocht door de wildernis van Alaska. We hadden onszelf als doel gesteld om fitter dan ooit aan deze tocht te beginnen. Gaandeweg is het hardlopen zijn eigen leven gaan leiden. En het resultaat is er. Ik voel me gezond, rustiger, ben fitter dan ik ooit was en heb veel meer energie.

In de voorbereiding op onze tocht door Alaska kreeg ik door overbelasting een knieblessure. Hierdoor was ik genoodzaakt om een minder belastend trainingsmethode te zoeken waarmee ik toch op tijd fit zou zijn voor Alaska. Het werd het Sportrusten Programma. Een belangrijk onderdeel is de ademhaling. Je krijgt ademhalingsoefeningen waarmee je langer uitademt dan in.

Adem heeft in de oosterse geneeskunde een speciale betekenis. Je ademt de Ki (energie) in van buiten en samen met de energie van de voeding wordt dit jouw eigen energie. Als je uitademt, adem je uit wat niet meer nodig is. Wat je uitademt is niet alleen een fysiek, maar ook energetisch en mentaal. Dat wat niet meer nodig is, adem je dus uit.

We zijn allemaal zo hard bezig in ons hoofd. Onze gedachten gaan aan een stuk door. Alles wat we moeten, willen of niet willen. Al die gedachten kosten bergen energie en leveren vaak weinig op. Hoe fijn is als je daar wat rust in kunt brengen? Simpelweg door langer uit te ademen dan in, laat je een gedeelte van die gedachten gaan.

Hart en long zijn in de oosterse geneeskunde in hun functioneren nauw verbonden. Bij een ademhaling waarbij je langer uit ademt dan in, zal je hartfrequentie dalen. Je hebt dus bij dezelfde activiteit een rustiger hartslag.

Ademhalingsoefeningen kan je natuurlijk ook doen zonder hard te lopen, maar juist bij hardlopen is de ademhaling essentieel. Het zorgt voor een rustigere hartslag en een efficiënter gebruik van je energie. Als je langer en sneller wilt hardlopen, loont het zich om hierop te letten. Langere afstanden hardlopen doe je aan de hand van goed uitgewerkte trainingsschema’s. Elke hardloper zal zich hier strikt aan houden. Een training sla je niet zomaar over.

Als je eenmaal in de gaten krijgt dat ademen een belangrijke rol speelt, geef je dit ook een plekje in je dagelijkse leven. Je gaat niet alleen sneller lopen, maar ervaart ook het Zen gevoel. Hardlopen vanuit mentale rust. Heerlijk! En geweldig als je die mentale rust ook in je dagelijkse leven meer kunt ervaren.

Er is nog een ander aspect dat een rol speelt bij het Zen gevoel van hardlopen: bloedcirculatie. Bloed heeft in de oosterse geneeskunde een diepere betekenis. Het verspreidt niet alleen voeding en overige zaken naar organen en weefsels, maar het ankert ook verschillende aspecten van onze geest. Of zoals we dat in de oosterse geneeskunde zeggen; de spirits ankeren in het bloed. Door het hardlopen wordt de doorbloeding van alle organen en weefsels gestimuleerd. Bloed krijgt meer kans om aanwezig te zijn en zijn functie uit te oefenen. Dus ook het ankeren van de spirits. Of anders gezegd je wordt rustiger en komt meer in het hier en nu. Zowaar een tweede Zen aspect van het hardlopen!

Ik blijf het boeiend vinden om de dingen die we doen in ons dagelijkse leven te bekijken vanuit de oosterse geneeskunde. Wat ik hier heb beschreven is slechts een beperkt aspect van het hardlopen. Er is heel veel meer te zeggen over hardlopen, doorbloeding, voeding, Ki (QI), essence, enz. Wellicht stof voor een volgende column.

Foto Annelies Kietselaer