Home > Nieuws > Shiatsu in de 1,5 meter maatschappij

Hoe onderwijs je een contactberoep als je – zoveel mogelijk – 1,5 meter afstand tot elkaar moet houden?

De diverse maatregelen van de Rijksoverheid hebben ook impact op de wijze waarop we lesgeven, niet in het minst omdat we onze studenten in een veilige en gezonde omgeving hun studie willen laten volgen.

De Beroepsopleiding Iokai Shiatsu is en blijft vooral een praktische opleiding. Je leert shiatsu door te doen, veel te oefenen en feedback te krijgen van je docenten. Vanaf 15 juni geven we weer praktijklessen, maar wel in een aangepaste vorm. De praktijklessen vinden plaats met maximaal tien studenten in de dojo, die in vaste koppels samenwerken. Een bijkomend voordeel hiervan is dat er voor deze kleinere groepen meer 1-op-1 begeleiding van de docenten is. Dit doen volgens een protocol dat zorgt voor een veilige omgeving.

Theorielessen geven we in het nieuwe studiejaar online, via onze Elektronische leeromgeving. Gedurende lock-down hebben we de meerwaarde ervaren om theorielessen via webinars te verzorgen.  De lessen zijn compact en en worden opgenomen zodat iedereen ze achteraf nog eens keer kan bekijken. Tijdens de lessen in de dojo is er  ruimte voor vragen over de theorie zodat dit ook in groepsverband besproken wordt.

De Elektronische leeromgeving biedt ook ondersteuning voor de praktijklessen in de vorm van praktijkvideo’s en readers. Daarnaast is een forum aanwezig dat door de studenten actief wordt gebruikt en zijn er online werkgroepruimtes waar studenten gezamenlijk de lessen kunnen nabespreken en/of voorbereiden. Ook zijn docenten beschikbaar tijdens online vragenuurtjes.

Deze combinatie van praktijkgericht onderwijs en online onderwijs, maakt dat we in deze ‘nieuwe werkelijkheid’ onze shiatsulessen nog steeds passend en persoonlijk kunnen overdragen.

Tanja van der Schaaf,  Onderwijscoördinator