Home > Artikelen > Shiatsu massage bij (chronische) rugpijn
Shiatsu massage bij Rugpijn

Lage rugpijn; een veel voorkomende klacht

Lage rugpijn is een klacht die vaak voorkomt. Voor de meeste lage rugpijn klachten is vanuit de reguliere geneeskunde geen aanwijsbare oorzaak. In een aantal gevallen is dat echter wel het geval zoals een ontsteking, afwijking van de wervelkolom of een hernia. Hoe dan ook is lage rugpijn een veel voorkomende klacht die veel ongemak met zich meebrengt. En in het geval van chronische pijn kan het de kwaliteit van leven beïnvloeden.

Massage in het algemeen kan verlichting geven omdat het de spieren doet ontspannen rondom het probleem gebied. Er zijn veel vormen van massages die worden toegepast. Op deze pagina willen we één specifieke vorm van massages er uit lichten omdat deze naast verlichting van de klachten ook in enige mate een bijdrage kan leveren aan het oplossen van je klachten. De vorm van massage heet Shiatsu massage. Of beter gezegd shiatsu behandeling.

Wat maakt een shiatsu massage effectief bij rugpijn?

Shiatsu is een manuele therapie uit Japan die gebaseerd is op dezelfde principes als acupunctuur waarbij met handen en duimen druk wordt uitgeoefend op het lichaam.  Shiatsu gaat over de vrije doorstroming van energie en tevens over de invloed daarvan op spieren en fascia. Een goede shiatsu masseur, of beter therapeut kijkt naar diverse zaken die van invloed kunnen zijn op lage rugpijn. Dat kunnen veel factoren zijn zoals de circulatie in de onderbuik, functioneren van de darmen, de stand van het bekken, blokkades van bepaalde meridianen die weer invloed uitoefenen op spieren en fascia, energie gebrek, etc.  Achter deze factoren zit vaak weer een diepere oorzaak. De oorzaak waarom bijvoorbeeld de circulatie in de onderbuik niet goed is, of bepaalde meridianen verstoord zijn. Een shiatsu therapeut zal uiteindelijk deze diepere oorzaak behandelen. Dat maakt dat een shiatsu massage niet alleen verlichtend werkt, maar ook de diepere oorzaak van de klachten behandeld.

Wat kan ik verwachten van een shiatsu massage of behandeling?

Het allereerste wat een shiatsu massage doet is dat je weer contact krijgt met je eigen lichaam. Door pijn wordt het contact het ons lichaam verstoord. De pijn krijgt dan een grotere dimensie dan eigenlijk nodig. Door een shiatsu wordt je weer in contact gebracht met je eigen lichaam. Dat werkt super ontspannend en tegelijk krijgt de pijn een andere dimensie. Het is minder belangrijk geworden doordat je aandacht voor een deel weer in je lichaam is en niet alleen bij de pijn.

 

Afhankelijk van de oorzaak van de rugpijn kan een shiatsu behandeling een bijdrage leveren aan het verhelpen van de rugpijn of kan het verlichtend werken. Bij chronische rugpijn ten gevolge van slijtage of andere niet omkeerbare oorzaken zal shiatsu verlichting geven van de pijn, maar niet de oorzaak weg kunnen nemen. In andere gevallen kan shiatsu ook een bijdrage leveren aan het oplossen van klachten. Soms in combinatie met fysiotherapie of manuele therapie. 

Vind een goede shiatsu masseur / therapeut

Shiatsu therapeuten (masseurs) die opgeleid zijn door de Beroepsopleiding Iokai Shiatsu hebben een vierjarige opleiding gevolgd en zijn geschoold om ook de diepere oorzaak van rugpijn te doorgronden. De shiatsutherapeuten op deze pagina worden door de meeste zorgverzekeringen vergoed in de aanvullende modules. 

 

Shiatsu opleiding

Wil je zelf leren hoe je een diep ontspannende en helende shiatsu massage geeft? Kom dan naar een van de open dagen of doe mee met een introductieles Shiatsu massage.